Odrasli

SVI TO RADE, A MOŽE BITI OPASNO: Najveća greška koju većina pravi kada pere sudove u mašini – lekari dižu ozbiljnu uzbunu, SAMO TO NE!

Iako deluje kao dobra navika, ova greška može širiti opasne bakterije po celoj kuhinji, ometati rad sudomašine i ugroziti vaše zdravlje!

Slika Autora
byIva Milenković

07.08.2025 17:40

SVI TO RADE, A MOŽE BITI OPASNO: Najveća greška koju većina pravi kada pere sudove u mašini – lekari dižu ozbiljnu uzbunu, SAMO TO NE!
Tatiana Diuvbanova/Shutterstock

Većina ljudi pravi jednu uobičajenu grešku sa mašinom za pranje sudova, a stručnjaci upozoravaju da može biti ozbiljna pretnja po zdravlje. Naizgled bezazlena navika, koju mnogi ponavljaju iz najbolje namere, zapravo može stvoriti savršeno tlo za razmnožavanje bakterija, buđi i gljivica, upozoravaju stručnjaci za bezbednost hrane.

- Kada se posuđe ne opere pravilno, ostaci hrane postaju leglo mikroorganizama - kaže dr Šanina Najton, medicinska sestra i vanredni profesor na Fakultetu za medicinske sestre "Frensis Pejn Bolton" na Univerzitetu Kejs Vestern Rezerv.

Hrana predstavlja živu materiju, kada stoji na tanjiru, posebno u toplim i vlažnim uslovima, u njoj se ubrzano razmnožavaju bakterije koje mogu negativno uticati na naše zdravlje. Među tim bakterijama su i ozbiljni uzročnici kao što su salmonela i buđ koje mogu izazvati stomačne infekcije, ali i respiratorne tegobe, piše Parada (Parade).

Tatiana Diuvbanova/Shutterstoc

Većina ljudi pravi uobičajene greške sa mašinom za pranje sudova

Iako većina ljudi ovu grešku pravi iz najbolje namere, želeći da tanjiri budu besprekorno čisti, stručnjaci upozoravaju da je to kontraproduktivno. Naime, reč je o prethodnom ispiranju posuđa pre stavljanja u mašinu za pranje.

- Iako prethodno ispiranje pomaže da se uklone ostaci hrane, ono ima nekoliko ozbiljnih posledica - kaže dr Don Tušara Galbadaže, vanredni profesor mikrobiologije i epidemiologije na Teksaškom hrišćanskom univerzitetu.

On objašnjava da se na taj način šire bakterije kapljičnim putem po sudoperi, radnim površinama, pa čak i sunđerima.

Pored zdravstvenih rizika, tu je i rizik od unakrsne kontaminacije, naročito ako se ruke, pribor ili radne površine ne operu odmah posle kontakta sa ostacima hrane. Takođe, ova praksa vodi i ka bespotrebnom rasipanju vode i energije, upozoravaju stručnjaci.

Evgenyrychko/Shutterstock

Moderne mašine za pranje sudova su daleko efikasnije i napravljene su da prepoznaju nivo prljavštine sudova

Nekada se verovalo da je prethodno ispiranje obavezno, posebno u vreme starih sudomašina iz 1970-ih i 80-ih godina. Danas to više ne važi.

- Moderne mašine za pranje sudova su daleko efikasnije i napravljene su da prepoznaju nivo prljavštine sudova, i ne samo da prethodno ispiranje nije potrebno, ono može i da ometa rad mašine - kaže dr Linda Džensi, direktorka za prevenciju infekcija u zdravstvenom sistemu Memorijal Herman u Hjustonu.

Dr Brajan Kvok Le, konsultant u prehrambenoj industriji, objašnjava kako mašine za sudove uglavnom funkcionišu.

- Mašine imaju senzore koji mere zamućenost vode. Ako su tanjiri već isprani i deluju čisto, mašina automatski pokreće kraći i slabiji ciklus, što znači da posuđe na kraju nije temeljno oprano - zaključio je dr Brajan Kvok Le.

Šta treba raditi umesto toga

  • sastružite ostatke hrane u kantu koristeći pribor 
  • odmah stavite posuđe u mašinu, bez čekanja
  • pravilno poređajte sudove, prljave strane ka centru, pribor razmeštajte različito, šolje okrenite naopako, daske za sečenje stavite tako da ne blokiraju mlaznice vode
  • ne pretrpavajte mašinu, voda mora da cirkuliše

Dakle, iako zvuči nelogično, prethodno ispiranje posuđa pre pranja ne samo da je nepotrebno, već može biti i opasno po zdravlje. Širi bakterije, stvara rizik od unakrsne kontaminacije, otežava rad savremenih mašina i bespotrebno troši vodu. Umesto toga, dovoljno je da uklonite veće ostatke hrane i pravilno složite sudove, moderna tehnologija će uraditi ostalo, a vi ćete imati i čistije tanjire i mirniju savest.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)