Većina ljudi pravi jednu uobičajenu grešku sa mašinom za pranje sudova, a stručnjaci upozoravaju da može biti ozbiljna pretnja po zdravlje. Naizgled bezazlena navika, koju mnogi ponavljaju iz najbolje namere, zapravo može stvoriti savršeno tlo za razmnožavanje bakterija, buđi i gljivica, upozoravaju stručnjaci za bezbednost hrane.
- Kada se posuđe ne opere pravilno, ostaci hrane postaju leglo mikroorganizama - kaže dr Šanina Najton, medicinska sestra i vanredni profesor na Fakultetu za medicinske sestre "Frensis Pejn Bolton" na Univerzitetu Kejs Vestern Rezerv.
Hrana predstavlja živu materiju, kada stoji na tanjiru, posebno u toplim i vlažnim uslovima, u njoj se ubrzano razmnožavaju bakterije koje mogu negativno uticati na naše zdravlje. Među tim bakterijama su i ozbiljni uzročnici kao što su salmonela i buđ koje mogu izazvati stomačne infekcije, ali i respiratorne tegobe, piše Parada (Parade).
Tatiana Diuvbanova/Shutterstoc
Iako većina ljudi ovu grešku pravi iz najbolje namere, želeći da tanjiri budu besprekorno čisti, stručnjaci upozoravaju da je to kontraproduktivno. Naime, reč je o prethodnom ispiranju posuđa pre stavljanja u mašinu za pranje.
- Iako prethodno ispiranje pomaže da se uklone ostaci hrane, ono ima nekoliko ozbiljnih posledica - kaže dr Don Tušara Galbadaže, vanredni profesor mikrobiologije i epidemiologije na Teksaškom hrišćanskom univerzitetu.
On objašnjava da se na taj način šire bakterije kapljičnim putem po sudoperi, radnim površinama, pa čak i sunđerima.
Pored zdravstvenih rizika, tu je i rizik od unakrsne kontaminacije, naročito ako se ruke, pribor ili radne površine ne operu odmah posle kontakta sa ostacima hrane. Takođe, ova praksa vodi i ka bespotrebnom rasipanju vode i energije, upozoravaju stručnjaci.
Evgenyrychko/Shutterstock
Nekada se verovalo da je prethodno ispiranje obavezno, posebno u vreme starih sudomašina iz 1970-ih i 80-ih godina. Danas to više ne važi.
- Moderne mašine za pranje sudova su daleko efikasnije i napravljene su da prepoznaju nivo prljavštine sudova, i ne samo da prethodno ispiranje nije potrebno, ono može i da ometa rad mašine - kaže dr Linda Džensi, direktorka za prevenciju infekcija u zdravstvenom sistemu Memorijal Herman u Hjustonu.
Dr Brajan Kvok Le, konsultant u prehrambenoj industriji, objašnjava kako mašine za sudove uglavnom funkcionišu.
- Mašine imaju senzore koji mere zamućenost vode. Ako su tanjiri već isprani i deluju čisto, mašina automatski pokreće kraći i slabiji ciklus, što znači da posuđe na kraju nije temeljno oprano - zaključio je dr Brajan Kvok Le.
Šta treba raditi umesto toga
- sastružite ostatke hrane u kantu koristeći pribor
- odmah stavite posuđe u mašinu, bez čekanja
- pravilno poređajte sudove, prljave strane ka centru, pribor razmeštajte različito, šolje okrenite naopako, daske za sečenje stavite tako da ne blokiraju mlaznice vode
- ne pretrpavajte mašinu, voda mora da cirkuliše
Dakle, iako zvuči nelogično, prethodno ispiranje posuđa pre pranja ne samo da je nepotrebno, već može biti i opasno po zdravlje. Širi bakterije, stvara rizik od unakrsne kontaminacije, otežava rad savremenih mašina i bespotrebno troši vodu. Umesto toga, dovoljno je da uklonite veće ostatke hrane i pravilno složite sudove, moderna tehnologija će uraditi ostalo, a vi ćete imati i čistije tanjire i mirniju savest.
Komentari (0)