Tetka Saveta

POSTOJI NAČIN DA SMANJITE POTROŠNJU STRUJE: Obratite pažnju kako koristite ova 4 kućna uređaja koji su najveći potrošači! (FOTO)

Evo kako da vam sledeći račun bude manji od prethodnog meseca.

27.01.2024 12:20

POSTOJI NAČIN DA SMANJITE POTROŠNJU STRUJE: Obratite pažnju kako koristite ova 4 kućna uređaja koji su najveći potrošači! (FOTO)
shutterstock.com

U današnje vreme, kada cene energenata stalno rastu, važno je znati kako da efikasno upravljamo potrošnjom električne energije u našim domovima. Postoje četiri kućna uređaja koji su poznati kao veliki potrošači struje, a to su mašine za pranje sudova, veš mašine i sušilice, televizori i frižideri. Međutim, uz savete stručnjaka možete efikasno da koristite ove uređaje i smanjite potrošnju električne energije.

Uz pravilno korišćenje ovih kućnih uređaja, možete znatno smanjiti potrošnju struje u vašim domovima, doprinoseći očuvanju životne sredine i ali u uštede pare u kućnom budžetu. 

shutterstock.com

Znate li koji uređaji troše najviše struje?

1. Mašina za pranje suđa

Umesto ručnog pranja posuđa, preporučuje se korišćenje mašine za pranje suđa. Stručnjaci ističu da je važno koristiti kratke programe pranja sa niskim temperaturama kako bi se smanjila potrošnja električne energije i vode. Takođe, preporučuje se da se pre početka pranja napuni prostor mašine kako bi se maksimalno iskoristila potrošnja električne energije i vode.

2. Veš mašina i mašina za sušenje veša

Kada je reč o veš mašinama i sušilicama, stručnjaci savetuju umerenu upotrebu sredstava za pranje veša i omekšivača, s obzirom na njihov uticaj na okolinu. Takođe, preporučuje se pranje veša na nižim temperaturama, radi smanjenja potrošnje električne energije. Važno je napomenuti da punjenje bubnja mašine treba da bude uravnotežno kako bi se postigla efikasna potrošnja energije i vode.

shutterstock.com

Mašina za veš i sušenje veša je jedan od najvećih potrašača struje

3. Televizor 

Kod televizora, stručnjaci ističu da je veličina ekrana direktno povezana sa potrošnjom energije. Preporučuje se prilagođavanje veličine ekrana prostoriji u kojoj se televizor koristi kako bi se smanjila potrošnja električne energije. Takođe, važno je obratiti pažnju na energetski razred prilikom kupovine televizora, kako bi se odabrali uređaji koji troše manje električne energije.

4. Frižider

Kada je reč o frižiderima, stručnjaci savetuju održavanje ravnomerne temperature od 5°C radi efikasnog trošenja energije. Takođe, preporučuje se postavljanje frižidera dalje od izvora toplote i sunčevih zraka, kao i održavanje strujanja vazduha oko zadnjeg dela frižidera. Redovno čišćenje frižidera i izbegavanje pretrpavanja su takođe važni faktori za efikasnu potrošnju električne energije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)