Tetka Saveta

OVO SVI RADIMO A MOŽE SKUPO DA NAS KOŠTA: Greške prilikom punjenja mobilnog telefona koje skraćuju vek trajanja

Ne držite aparat na punjaču tokom noći, ne koristite ga dok je uključen u struju i izbegavajte napajanje preko računara.

06.09.2023 10:01

OVO SVI RADIMO A MOŽE SKUPO DA NAS KOŠTA: Greške prilikom punjenja mobilnog telefona koje skraćuju vek trajanja
shutterstock.com

Moblini telefon postao je neophodan u svakodnevnom životu i mnogi od nas ne mogu više da funkcionišu bez ovog aparata. Mobilni nam je uvek pri ruci, u njemu su brojevi telefona koji su nam neophodni, a tu su i brojne uspomene i fotografije koje čuvamo.

Da bi telefon mogao da funkcioniše neophodna mu je energija odnosno redovno punjenje strujom. Međutim, malo ko od nas obraća pažnju na najčešće greške koje se prave i koje skraćuju radni vek aparata.

Shutterstock

Ako aparat ostene tokom noći na punjaču može doći do pregrevanja baterije  

Ciklusi punjenja i pražnjenje

Kad se istroši baterija svako od nas će uključiti punjač u utičnicu i ostaviti telefon da se napuni. Nakon što se ovaj proces završi mahinalno uzimamo telefon ne razmišljajući da je punjač ostao u utičnici. Kako objašnjavaju električari, ovo može biti vrlo opasno.

Punjač oslobađa toplotu čije povećanje dovesti do požara ili kratkog spoja u punjaču koji može izazvati požar kad nismo kod kuće. Osim toga na ovaj način se oštećuje punjač zbog čega većina ljudi ima problem sa ovim uređajem.

Baterije mobilnog telefona napravljene su od litijuma i predviđene za ciklično ponavljanje punjenja i pražnjenja. Ukoliko dozvolite da vam se mobilni isprazni do kraja i ugasi na ovaj način zapravo uništavate uređaj.

Takođe, nije preporučljivo da se telefon ostavi na punjaču tokom noći jer će doći do pregrevanja baterije što opet skraćuje njen vek trajanja. Da ne pričamo da će ovaj manir uticati na visinu računa za električnu energiju. 

shutterstock.com

Tuđi punjač može da ošteti vaš mobilni telefon

Upotreba raznih punjača

Koliko puta vam se dogodilo da vam se telefon isprazni baš kad ne treba i da tada iskoristite bilo koji drugi punjač koji vam odgovara, ali zakačite mobilni za kompjuter da bi se napunio. Kako ističu stručnjaci, ovo je velika greška.

Svaki mobilni ima odgovarajući punjač i trudite se da ga koristite kad god je to moguće. Tuđi punjači mogu da oštete vaš aparat. Za punjenje je uvek bolje koristiti utičnicu nego druge uređaje, poput prenosnog računara. 

Ne preporučuje se ni korištenje telefona tokom punjenja jer to predstavlja veliko opterećenje za bateriju. Ako morate nešto telefonirate skinite ga s punjača, a kada završite vratite ga na nazad, piše Jutarnji list.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)