Tetka Saveta

EVO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU I SMANJITE POTROŠNJU BOJLERA: Stručnjaci apeluju na pravilno korišćenje, ovde svi grešimo (FOTO)

Ovi uređaji su jedni od glavnih potrošača električne energije u domaćinstvu.

27.11.2023 14:00

EVO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU I SMANJITE POTROŠNJU BOJLERA: Stručnjaci apeluju na pravilno korišćenje, ovde svi grešimo (FOTO)
Shutterstock

Bojler je samo jedan od vodećih potrošača električne energije. Poskupljenjem struje i dolaskom hladnijeg vremena mnogi pribegavaju metodi njegovog isključivanja i uključivanja samo kada im je to potrebno. Pritom, većina ne vodi računa na koju temperaturu je podešen bojler, što je zapravo bitniji problem. Dok cene energenata intenzivno rastu, mnogi traže načine da potroše bar malo manje struje. Međutim, često iz neznanja trošimo više nego što bi trebalo i povećavamo račune za struju, samo zbog nepažnje.

Za većinu uređaja je pravilno to što ih držite isključenim kada se ne koriste, ali to pravilo ne važi i za električni bojler. Takođe, nije isto da li bojler koristi porodica od nekoliko članova ili jedna osoba, koja je veći deo dana van stana. Ukoliko imate porodicu sa više članova ili koristite toplu vodu iz potisnog bojlera za pranje sudova, onda ovde nema dileme. Bojler mora biti stalno uključen pošto vam topla voda treba čitav dan i za više članova porodice. Međutim, osoba koja živi sama, može isključivati bojler i uključivati ga samo za svoje potrebe.

shutterstock.com

Hladno vreme donosi nove odluke o potrošnji struje

Većina bojlera ima unapred podešenu temperaturu, ali da biste uštedeli novac, podesite termostat bojlera na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60 stepeni. Osim što je nepotrebno, pregrevanje vode, na 75 ili čak 85 °C uzrokuje veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca. Zbog toga se preporučuje redovno održavanje električnih bojlera, odnosno čišćenje bojlera i grejača otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe. Šištanje, zujanje i pucketanje bojlera kada je uključen, je obično jasan znak da ima naslaga kamenca koje treba ukloniti.

- Uređaji poput bojlera, nazivaju se i energetskim vampirima, jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade. Prema nedavnoj studiji Britiš Gasa, mogu biti odgovorni za neverovatnih 23 odsto električne energije koja se troši u domaćinstvu - piše The Guardian.

Bojler u većini slučajeva, neće trošiti manje struje ako je stalno isključen, jer će vodu morati ponovo da zagreva svaki put kada se uključi. Zbog toga se električni bojler isključuje samo kada vam topla voda neće biti potrebna duže vreme. Prema mišljenju stručnjaka, najmanje električne energije se troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen, iako postoji i dalje suprotnih mišljenja.

shutterstock.com

Korišćenje tople vode zavisi i od broja članova porodice, samci često isključuju bojler

Zavisno od toga na šta trošite toplu vodi i koliko često, preporučujem da se bojler ipak gasi kada je skupa struja. Primera radi, jednoj četvoročlanoj porodici je najbolje da bojler uključuje noću kada je jeftina struja i gasi ujutru kada prestaje taj režim, pa da ga predveče dogreje. I u stanovima u kojima živi jedan član preporučujem da koristi prednosti jeftine struje jer je ona još uvek nekoliko puta jeftinija, samo što on verovatno ne treba da ga dogreva - smatraju brojni stručnjaci

Ono oko čega se svi slažu je ipak to da bojler treba da bude podešen na temperaturi između 50 i 60 stepeni.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)