Tetka Saveta

SAVETI ELEKTRIČARA ZA UŠTEDU: Majstor Đura otkriva kako da štedite struju ali ne i toplu vodu, a računi će biti znatno niži

Bojleler će na ovaj način trošiti manje električne energije i duže će vam potrajati.

14.09.2023 12:00

SAVETI ELEKTRIČARA ZA UŠTEDU: Majstor Đura otkriva kako da štedite struju ali ne i toplu vodu, a računi će biti znatno niži
shutterstock.com

Računi za potrešenu struju jedan su od većih mesečnih izdataka za svaku porodicu. Kako nam se približava jesen i zima kada će mnogi dodatno trošiti električnu energiju na dogrevanje ili za grejanje, uvek dobro dođu saveti električara kako uštedeti struju i umanjiti račune. 
Ovo se posebno odnosi na velike potrošače električne energije u domu kao što je bojler.

shutterstock.com

Voda za tuširanje treba da bude mlaka zato nema potrebe da se bojler drži na 90 stepeni

Savet majstora

Kako je objasnio električar Đura Petrović bojler je jedan od najvećih potrošača struje u domaćinstvu, ali je moguće značajno uštedeti ukoliko se ovaj aparat racionalno koristi. 

Prema njegovim rečima mnogi ga pitaju da li je racionalnije držati bojler u kupatilu non stop uključen kako bi se voda samo dogrevala ili ga paliti po potrebi.

- Sve zavisi od potrošnje tople vode, Ukoliko imate veću porodicu koja logično troši više tople vode onda je bolje držati ga stalno upaljenog. Međutim, ako živite sami ili sa partnerom pa je potrošnja vode manja onda je racionalnije da se bojler uključuje samo po potrebi, odnosno pred kupanje. Takođe, zavisi i da li toplu vodu iz ovog bojlera koristite samo za tuširanje ili i za ostale potrebe u domu kao što je pranje sudova - objasnio je on. 

Prema njegovim rečima najpoželjinije je da bojler u kupatilu uključujete noću kad je jeftina tarifa kako biste uštedeli na računima za struju.

- Potrošnja struje u mnogome zavisi od starosti bojlera odnosno koliko ima kamenca u kazanu. Aparati koji su prepuni kamenca troše više struje jer im je potrebno više energije za zagrevanje vode - dodao je majstor Đura.

Kako je rekao postoje cake koje možete isprobati a koje su vrlo efikasne.
- Voda za tuširanje treba da bude topla, ni previše vruća ni hladna. Međutim, većina ljudi bojler drži na najvišoj temperaturi. Ako imate prosečan ili veliki bojler zaista vam nije potrebno 80 litara vrele vode za kupanje. Zato je moj predlog da se skala na termometru namesti između 55 i 60 stepeni. Ukoliko stavite termostat ispod 55 stepeni kamenac će se zanemarljivo malo skupljati u kazanu. Na ovaj način ćete značajno uštedeti struju i pare na računima, a sam bojler će vam duže potrajati - zaključio je majstor Đura. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)