Tetka Saveta

IDITE NA PUTOVANJE BEZ BRIGE: Evo koje uređaje treba isključiti iz utičnice kada izlazite iz stana (FOTO)

Čak iako su isključeni mnogi aparati mogu da naprave kvar ili velike troškove trošeći i dalje struju.

11.07.2023 10:01

IDITE NA PUTOVANJE BEZ BRIGE: Evo koje uređaje treba isključiti iz utičnice kada izlazite iz stana (FOTO)
pexels.com

Verovatno se uveliko spremate za odmor i pred očima vam je destinacija koja vas čeka, ali ne možete potpuno da se opustite znajući da morate da izvršite neke pripreme kako bi kuću napustili kako treba. Žene znaju kako izgleda napustiti kuću, a da putem razmišljaju da li su isključili peglu. Iako se u tom slučaju radi o recimo o kratkom napuštanju kuće, sa druge strane, kod dužeg putovanja zaista treba dobro analizirati šta od aparata treba potpuno isključiti iz utičnice, jer bez obzira na to da li taj aparat radi ili ne, on troši struju.

Neki od njih takođe mogu da budu potencijalno opasni, a strujno napajanje kod mnogih uređaja se prekida kada kabal izvučete iz utikača. Delom zbog bezbednosti, a delom zbog smanjenja troškova plaćanja struje, nije na odmet baciti pogled na spisak uređaja koje definitivno nije dovoljno ugasiti na dugme.

Klima

Ovaj aparat koji je mnogima omiljen naročito tokom leta, logično da gasite kada ne boravite u stanu naročito kada je u pitanju duži odmor. Zbog toga je važno da se njegovo gašenje ne završava na dugmetu već i na utičnici jer u slučaju nestanka struje može doći do njegovog ponovnog uključivanja usled snabdevanja električnom energijom, što će lampici koja treperi dati signal a time i da je automatski ukuljuči.

shutterstock.com

Dok boravite u svom stanu sasvim je u redu da klimu isključite na dugme međutim ako se uputite na putovanje isključite je iz utičnice

 

Bojler

Potpuno je nebitno da li ovaj uređaj uključujete po potrebi ili je svakodnevno uključen, bojler je na samom vrhu onih uređaja koje je najbezbednije isključiti iz utičnice prilikom odlaska na putovanje.

Lap topovi, kompjuteri...

Uređaji za kojima provodimo dosta vremena, barem kada je posao u pitanju poput kompjutera, a deca na igricama, važno je napomenuti da ih treba izgasiti potpuno. Konzole za igrice, punjači za lap topove i telefone, lap topovi i slični aparati iako su ugašeni, konstantno vuku struju preko kablova. Bez obzira da li je telefon prikačen na punenje, ako je punjač na utičnici on se svakako napaja strujom.

pexels.com

Lap topovi i slični uređaji na eksterno napajanje moraju biti potpuno ugašeni

Uređaji na "stand by"

Uređaji koji su na daljinsko upravljanje ili nekom sličnom modu, poput desktop računara, DVD-a, Tv-a i slično, nikada nije sasvim isključeno ako je još uvek priključeno na utičnicu.

Modemi i ruteri

Osim toga što su i oni isključeni samo na dugme i dalje su u "radu". Mogu vam napraviti i troškove. Radoznalih i željnih interneta takođe ima na svakom koraku, pa nekima ide od ruke da vrlo lako otkriju nečiju wi fi šifru.

Mali kućni aparati

Nepotrebni "usisivač" električne energije dok ste na odmoru su svakako mali kućni aparati koje niste potpuno isključili iz utikača. To mogu biti tosteri, blenderi, mikrotalasna pećnica. Osim toga što su potencijalna opasnost, možete biti iznenađeni računom za struju koji niste vi napravili.

pexels.com

Tosteri i mali kućni aparati obavezno moraju da se iključe jer su potencijalna opasnost

Frižider

Frižider je jedan od najnezgodnijih aparata koji mnogima zadaje muke tokom odlaska na odmor. Generalno ne stvara nikakav problem ako je snabdevanje strujom redovno u vašem gradu, međutim, u svakom drugom slučaju ga treba isključiti zajedno sa kablom, pogotovo ako ćete biti odsutni više od mesec dana. Da ne napominjemo posebno da ga potpuno ispraznite i izvadite svu hranu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)