Tetka Saveta

DA LI SE SEĆATE BOZE: Ljudi zanemeli od zaprepašćenja kad su shvatili od čega se pravi ovo osvežavajuće piće

Uz ovaj zdrav napitak odrasle su mnogobrojne generacije, a najbolje gasi žeđ tokom letnjih vrućina

06.07.2023 12:00

DA LI SE SEĆATE BOZE: Ljudi zanemeli od zaprepašćenja kad su shvatili od čega se pravi ovo osvežavajuće piće
Shutterstock

Starije generacije sigurno se sećaju boze. U pitanju je osvežavajući napitak koji se najčešće konzumirao leti i najbolje je gasio žeđ. Nekada nije postojala poslastičarnica u kojoj se nije služila hladna boza i limunada, koje su se držale u velikim posudama u kojoj se stalno okretao metalni deo nalik na propeler koji je hladio piće.

Iako su mnoge mame pravile bozu kod kuće i čuvale u bokalu u frižideru ona nije bila tako slatka kao ova poslastičarska boza. 

Recept za bozu

Boza je orjentalni napitak koji su, kako se veruje, u Srbiju doneli Turci Osmanlije. Vremenom se ovo bezalkoholno piće odomaćilo u srpskim kućama, ali i širom Balkana. Za razliku od industrijskih sokova, na kojima su odrasle mlađe generacije i čiji sastav je često upitan, boza je potpuno prirodan i zdrav napitak.

Međutim, mnogi nisu znali od čega se zapravo pravi boza i zanemeli su od šoka kad su shvatili od kojih sastojaka se priprema ovo osvežavajuće piće. Ovaj napitak se pravi od brašna i kvasca koji nisu uobičajeni sastojci za sok. 

Zbog obilja kvasca boza sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12) vitamine A i E kao i gvožđe, kao i veliki broj korisnih bakterija. Boza je piće koje osim što gasi žeđ daje snagu organizmu pa se posebno preporučuje sportistima, trudnica,a porodiljama, deci...

Srećna republika vam poklanja stari recept za pripremu najukusnije originalne boze po tradicionalnoj recepturi.

Sastojci:

  • 5 l vode
  • 4 kašike kukuruznog brašna
  • 1 kašika običnog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 400 g šećera

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu pustite da proključa. Razmutite brašno sa malo hladne vode da nema grudvica i sipajte u ključalu vodu. Kuvajte uz povremeno mešanje nekih pola sata. Kvasac promešajte sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte u vodu sa brašnom i promešajte. Ostavite da odstoji 24 sata, pa procedite. Sipajte šećer u šerpu, prelijte sa 1/2 l vode. Kuvajte dok ne krene da ključa, potom sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, a potom sipajte u hladni napitak koji ste ranije pripremili od brašna i kvasca, sve dobro izmešajte i ostavite da se ohladi u frižideru.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)