Koliko puta vam se dogodilo da vam za nešto treba samo sok od pola limuna, bilo da su u pitanju kolači, smuti ili malo limuna u vodi. I šta onda radite? Drugu polovinu ostavite u frižideru i zaboravite sve dok skroz ne propadne. Čak i ako se limun nije ubuđao on će od stajanja promeniti ukus, pa opet nije za upotrebu.
Međutim, postoji način kako da iscedite sok iz limuna tačno onoliko koliko vam treba, a da ga ostatak sačuvate, i da pri tome sok ostane svež. U pitanju je dnostavan, a genijalan trik sa čačkalicom. Ne samo što će vam uštedeti limun, vreme ceđenja već nećete imati nered u kuhinji i dobro poznati osećaj lepljenja prstiju nakon ceđenja. Ne treba vam čak ni cediljka ili aparat za ceđenje ovog voća, već samo jedna, jedina i obična čačkalica. Ovaj trik je posebno praktičan kada vam treba samo malo soka od limuna – za čaj, salatu, osvežavajući napitak ili dodatak jelima.
Ako ste se pitali kako da iscedite limun bez sečenja, zapravo je vrlo jednostavno. Limun dobro istrljate i izgnječite na stolu, kuhinjskom pultu ili dasci. To će opustiti unutrašnjost i omogućiti da sok lakše iscuri.
shutterstock.com
Probodite limun čačkalicom, najbolje na vrhu, odnosno na delu gde je bila peteljka i napravite malu rupu. Nema potrebe da sečite limun, samo probušite koru. Iscedite koliko vam treba, a dovoljan je lagan stisak dok iz otvora izlazi sok. Možete lako kontrolisati količinu koju dobijate, bez kapanja i prosipanja. Kada završite, jednostavno pokrijte otvor (npr. parčićem folije ili stavite u malu kesicu) i vratite limun u frižider. Ostatak ostaje svež, sočan i spreman za sledeću upotrebu i to danima!
Na ovaj način čete izbeći nered, leprljive ruke, manje bacanje hrane, idealan je kad vam trebaju manje količine soka za, recimo, čaj, prelive, napitke...
Ovaj trik je odličan i za one koji često koriste limun u ishrani, ali žele da produže svežinu voćke bez da svaki put moraju da iseku i odmah iscede sve. Ovaj jednostavan trik sa čačkalicom je savršen primer kako mala promena u navikama može učiniti svakodnevicu praktičnijom, ekološki svesnijom i ukusnijom. Umesto da se borite s cediljkama i lepljivim daskama, probajte ovu metodu i uživajte u limunu kad god poželite, bez brige da će propasti.
Komentari (0)