Tetka Saveta

GENIJALAN TRIK KAKO DA ISCEDITE LIMUN BEZ SEČENJA: Nema prljanja i viška soka, ostatak će ostati svež i sočan danima!

Na ovaj način sačuvaćete svežinu ovog citrusnog voća, a nećete napraviti ni nered u kuhinji.

Slika Autora
byDragana Petrović

01.06.2025 16:30

GENIJALAN TRIK KAKO DA ISCEDITE LIMUN BEZ SEČENJA: Nema prljanja i viška soka, ostatak će ostati svež i sočan danima!
Shutterstock/Africa Studio

Koliko puta vam se dogodilo da vam za nešto treba samo sok od pola limuna, bilo da su u pitanju kolači, smuti ili malo limuna u vodi. I šta onda radite? Drugu polovinu ostavite u frižideru i zaboravite sve dok skroz ne propadne. Čak i ako se limun nije ubuđao on će od stajanja promeniti ukus, pa opet nije za upotrebu.

Međutim, postoji način kako da iscedite sok iz limuna tačno onoliko koliko vam treba, a da ga ostatak sačuvate, i da pri tome sok ostane svež. U pitanju je dnostavan, a genijalan trik sa čačkalicom. Ne samo što će vam uštedeti limun, vreme ceđenja već nećete imati nered u kuhinji i dobro poznati osećaj lepljenja prstiju nakon ceđenja. Ne treba vam čak ni cediljka ili aparat za ceđenje ovog voća, već samo jedna, jedina i obična čačkalica. Ovaj trik je posebno praktičan kada vam treba samo malo soka od limuna – za čaj, salatu, osvežavajući napitak ili dodatak jelima.

Ako ste se pitali kako da iscedite limun bez sečenja, zapravo je vrlo jednostavno. Limun dobro istrljate i izgnječite na stolu, kuhinjskom pultu ili dasci. To će opustiti unutrašnjost i omogućiti da sok lakše iscuri.

shutterstock.com

Umesto da cedite više limuna nego što vam je potrebno isprobajte ovaj jednostavan trik

Probodite limun čačkalicom, najbolje na vrhu, odnosno na delu gde je bila peteljka i napravite malu rupu. Nema potrebe da sečite limun, samo probušite koru. Iscedite koliko vam treba, a dovoljan je lagan stisak dok iz otvora izlazi sok. Možete lako kontrolisati količinu koju dobijate, bez kapanja i prosipanja. Kada završite, jednostavno pokrijte otvor (npr. parčićem folije ili stavite u malu kesicu) i vratite limun u frižider. Ostatak ostaje svež, sočan i spreman za sledeću upotrebu i to danima!

Na ovaj način čete izbeći nered, leprljive ruke, manje bacanje hrane, idealan je kad vam trebaju manje količine soka za, recimo, čaj, prelive, napitke...

Ovaj trik je odličan i za one koji često koriste limun u ishrani, ali žele da produže svežinu voćke bez da svaki put moraju da iseku i odmah iscede sve. Ovaj jednostavan trik sa čačkalicom je savršen primer kako mala promena u navikama može učiniti svakodnevicu praktičnijom, ekološki svesnijom i  ukusnijom. Umesto da se borite s cediljkama i lepljivim daskama, probajte ovu metodu i uživajte u limunu kad god poželite, bez brige da će propasti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)