Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj… Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo da radite s limunom i to iz dobrih razloga.
Ne cedite limun iznad jela na visokoj temperaturi
Limunov sok bogat je vitaminom C, ali je i osetljiv na toplotu. Ako ga cedite direktno u vruće jelo, visoka temperatura može da uništi veliki deo njegovih korisnik sastojaka. Takođe može i da mu promeni ukus, pa bi jelo moglo da dobije gorčinu.
Uvek dodajte limunov sok pred kraj kuvanja ili nakon kuvanja, kad se jelo malo ohladi.
Ne ostavljajte limun u vodi (naročito s korom)
Popularan je trend držati kriške limuna u flaši vode tokom celog dana. Međutim, ako koristite limun s korom i on ostane u vodi duže od nekoliko sati, gorka ulja i pesticidi iz kore mogu da pređu u vodu - naročito ako limun nije organski.
Koristite oljušten limun ili iscedite sok i čuvajte ga u frižideru. Vodu s limunom najbolje je popiti u periodu od sat-dva.
Ne nanosite limun na kožu pre izlaska na sunce
Limunov sok je prirodno sredstvo za izbeljivanje i često se koristi u kućnim receptima za lice, ruke ili nokte. Međutim, ova zdrava voćka sadrži furanokumarine koji mogu da izazovu jaku reakciju na UV zračenje - poznatu kao fitofotodermatitis.

Shutterstock
Rezultat može da bude crvenilo, pojava fleka ili čak opekotina ako nakon nanošenja limuna izađete na sunce. Ako koristite limun za kožu radite to isključivo uveče i isperite ga temeljno pre izlaska iz kuće.
Ne stavljajte limun u posude od aluminijuma
Limunov sok je veoma kiseo (pH oko 2) i može da reaguje s aluminijumom, gvožđem i bakrom, oslobađajući metalni ukus u hranu, pa čak i štetne supstance iz posuđa. Koristite staklene, keramičke ili nerđajuće posude kad cedite ili marinirate limun.
Ne ostavljajte meso predugo u marinadi
Limunova kiselina razgrađuje proteine, pa je odličan za omekšavanje mesa - ali samo kratko vreme. Ako ostavite meso (pogotovo piletinu ili ribu) predugo u limunovoj marinadi, ono može postati kašasto i gumasto.
Idealno vreme mariniranja je 30 minuta do 2 sata, u zavisnosti od vrste mesa.
Komentari (0)