Sezona mladog luka je počela, a ono što sve ljubite ovog povrća, najviše nervira je činjenica da se mladi luk veoma brzo osuši i već posle nekoliko dana je faktički neupotrebljiv. Međutim, postoji jednostavan trik sa papirnim ubrusima koji rešava ovaj problem.
Iako to zvuči čudno, uz ovaj trik, mladi luk može da ostane svež i hrskav i do dve nedelje!
Sve što vam treba su papirni ubrusi. Trik sa papirnim ubrusima koriste mnogi profesionalni kuvari da bi produžili životni vek luka.
Nakon što donesete kući svež mladi luk sa pijace ili ga uberete iz bašte, odrežite sve uvenule delove. Potom pogledajte da li su delovi luka na vrhovima i korenu promenili boju. Ako jesu i njih odrežite.

shutterstock.com
Zatim nežno osušite luk čistom krpom ili ubrusom kako biste uklonili višak vlage. Zamotajte mladi luk u vlažni papirni ubrus i vodite računa da je potpuno zatvoren.
Vlažni papirni ubrus ima dvostruku ulogu, pruža zaštitnu barijeru za sprečavanje gubitka vlage, a istovremeno održava idealni nivo vlažnosti kako bi mladi luk ostao hrskav i hidriran.
Takođe, ubrus pomaže u apsorpciji viška vlage koja se može nakupiti, i tako sprečavate da luk postane mokar ili sluzav. Nakon što ga zamotate u vlažni papirni ubrus, mladi luk možete da čuvate u frižideru u plastičnoj kesi ili hermetički zatvorenoj posudi.
Papirni ubrus treba proveriti i zameniti ako se osuši kako bi se osigurala optimalna svežina. Korišćenje ove metode pomaže da mladi luk ostane svež i hrskav i do dve nedelje, prenosi Express.
Komentari (0)