Banane su ukusne i mnogima su najomiljenije voće, ali su poznate po tome što brzo tamne, što može da bude rezultat nepravilnog čuvanja. Najveća greška koju mnogi prave je da stabljike banana ostave izložene vazduhu, što je najgori način za očuvanje njihove svežine.
Zato i ne čudi što je jednoatvni trik koji je na TikToku objavila Dajen Martin, privukao toliku pažnju.
Naime, Dajen savetuje da operete banane, isperete hemikalije, a zatim obavijete stabljiku vlažnom papirnom maramicom i svaki dan je ponovo navlažite.
Ova metoda je dala rezultate, jer je Dajen uspešno sačuvala banane sveže sedam dana, prikazujući njihovu i dalje vibrantnu žutu boju.
Zašto ovaj metod funkcioniše?
Ovaj trik deluje tako što ograničava proizvodnju etilena iz stabljika banana, a etilen je gas odgovoran za ubrzano zrenje i propadanje voća.
Još neki saveti
Pored ovih tehnika, postoji još nekoliko saveta koji mogu pomoći u očuvanju zrelosti banana. Na primer, kačenje banana ne samo da štedi prostor na kuhinjskom pultu, već i omogućava cirkulaciju vazduha, što pomaže da etilen gas odlazi od banana, usporavajući proces zrenja.
Još jedan savet je da se banane čuvaju na udaljenosti od 60 do 90 centimetara od drugih voćki koje proizvode etilen, kao što su jabuke, marelice, avokado, mango, suve šljive, kruške, šljive i paradajz, prenosi "Miror" (Mirror).
Komentari (0)