Koliko puta vam se dogodilo da kupite breskve koje savršeno izgledaju, ali kada ih zagrizete shvatite da su još zelene i faktički bezukusne? Umesto da čekate nekoliko dana da breskve postanu zrele, isprobajte jednostavan trik sa bananom koji će ubrzati proces zrenja.
Sve što vam je potrebno je smeđa papirna kesa, tvrde breskve i jedna zrela banana.
Uzmite papirnu kesu i u nju stavite breskve koje nisu zrele. Dodajte jednu zrelu bananu, to je ključna stvar, jer oslobađa etilen, prirodni gas koji ubrzava zrenje voća.
Zatvorite kesu i ostavite je na dnevnom svetlu, najbolje pored prozora gde dopiru sunčevi zraci.
Nakon samo 24 sata, breskve će biti znatno mekše, slađe i spremne za uživanje.
Ovaj trik je u svom videu na Tik Toku opisala baka koja objavljuje viralne snimke o spremanju hrane.
- Samo ih ostavite 24 sata na suncu u kesi i dobićete najslađe breskve ikada - napominje ona i dodaje da ovaj trik možete da primenite i na paradajzu koji nije dovoljno zreo.
Osim što su bogate vodom, breskve obezbeđuju i važne elektrolite i hranljive materije. Kako navodi nutricionistkinja Vandani Šet, breskve su bogate vlaknima, vitaminom C i kalijumom. Ove hranljive materije igraju ključnu ulogu u podršci probavi, zdravlju srca i jačanju imunog sistema.
Na primer, prosečna sirova breskva sadrži oko 285 miligrama kalijuma, a ovaj mineral je od vitalnog značaja za funkciju nerava, kontrakciju mišića, ravnotežu tečnosti, zdravlje srca i regulaciju krvnog pritiska.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)