Svi smo svesni da je uređenje vrta i nabavka raskošnog cveća često prilično skupo. Međutim, postoji jedan stari trik za ruže koji može da vam pomogne da dobijete nove i "preporođene" biljke, a što je najvažnije, potpuno besplatno.
Ovaj metod razmnožavanja biljaka se koristi već hiljadama godina.
Jednostavan postupak razmnožavanja
Na društvenim mrežama, popularna baštovanka i influenserka Anja Lautenbah podelila je ovaj korisni trik. Sve što vam je potrebno jeste obična plastična kesa i parče kanapa. U viralnom videu, Anja je pokazala postupak korak po korak, koji je izuzetno jednostavan.
Prvo, potrebno je da odaberete zdravu, deblju stabljiku ruže, otprilike debljine olovke. Oštrim nožem pažljivo skinite koru sa dela stabljike u dužini od oko 1,5 cm.
Nakon toga, obmotajte plastičnu kesu oko tog dela stabljike i učvrstite je kanapom na donjem delu. U kesu dodajte malo vlažnog komposta bez treseta, nežno ga pritisnite da bude u kontaktu sa oguljenim delom stabljike.
Oblikujte kesu u vidu kupe, tako što ćete kompost ostaviti unutra, a zatim privežite i gornji deo kese kanapom.
Čarolija prirode
Nakon što ste završili sa pripremama, nastavite da negujete ružin žbun kao i obično, vodeći računa da kompost u kesi ostane vlažan. Nakon četiri do šest meseci, kada skinete kesu, otkrićete razvijene nove korenčiće.
Tada možete odseći stabljiku od matične biljke i zasaditi potpuno novu ružu. Ovaj jednostavan postupak ne samo da je ekonomičan, već i zabavan, jer možete videti kako priroda sama obavlja svoj posao.
Shutterstock/Serhii Brovko
Anja naglašava da je ovaj metod razmnožavanja biljaka veoma uspešan i da postoji već oko 4.000 godina.
Ona opisuje ovaj proces kao jednu od svojih omiljenih tehnika razmnožavanja, koja joj oduzima samo pet minuta vremena, dok priroda radi ostatak.
- Kada skinem kesu posle nekoliko meseci, osećaj je neverovatan - kao da otvaram najdragoceniji poklon. Da, korenje je za mene pravo blago - stiče Anja.
Ovaj trik može vam pomoći da obogatite svoj vrt bez dodatnih troškova i uživate u procesu stvaranja novih biljaka, baš onako kako su to radile generacije pre nas.
Komentari (0)