Nema ništa gore nego kada gladni kao vuk otvorite frižider, i shvatite da se vaš omiljeni sir ubuđao. A razlog je najčešće pogrešan način čuvanja. Naime, kako tvrdi doktor Karan Rajan koji je poznat po viralnim snimcima na Tik Toku, ključno je da sir nikada, ali baš nikada ne držite u plastičnim kesama.
Rajan preporučuje da se sir ne stavlja direktno u plastične kese ili umotava u providnu foliju jer ova praksa može da dovede do razvoja bakterija i buđi, što nije ono što želimo kada uživamo u omiljenom mlečnom proizvodu.
Dr Karan savetuje da se sir umota u voštani papir ili papir za pečenje. Takođe, on dodaje da je posebno važno obratiti pažnju na mekše sireve kao što su mocarella ili gauda, koji sadrže više vode.
- Vlaga može da se nagomila u plastičnoj kesi, što stvara idealne uslove za razvoj bakterija i buđi, a to nije baš ukusno - objašnjava Rajan.
U jednom od video klipova, korisnica sa korisničkim imenom @eatlean podelila je "dva trika" kako da sir ostane svežiji duže nakon što se otvori. Na primer, ona je preporučila da se meki sirevi, kao što su bri ili rikota, čuvaju u čvrsto zatvorenoj ambalaži, dok je za tvrde sireve savetovala upotrebu papira za pečenje, uz beleške o datumu otvaranja.
Ona je opisla i metod za pravilno zamrzavanje sira - preporučila je da se sir prvo narenda, čime se osigurava da tekstura ostane nepromenjena tokom procesa smrzavanja i odmrzavanja. Nakon toga, sir treba staviti u kesu sa hermetičkim zatvaranjem, prenosi Mirror.
Komentari (0)