Kejt Hol, stručnjak za hranu, tvrdi da se banane mogu čuvati i do šet meseci u zamrzivaču, a da ne izgube svoju svežinu. Ona naglašava da je trik u načinu na koji se banane "pakuju" pre stavljanja u zamrzivač.
Ona je naglasila važnost razmišljanja o ekološkom uticaju hrane koju bacamo.
- Kada se osvrnemo na to koliko dugo je banana, na primer, putovala - uključujući zemlju, vodu, energiju, transport, pakovanje - sve što je uloženo u taj komad hrane, a mi ga jednostavno odbacujemo, ima ogroman uticaj na našu planetu - rekla je Kejt.
Originalna tehnika zamrzavanja
Umesto da preporuči da se cela banana stavi u zamrzivač, što obično znači da će nakon odmrzavanja izgubiti ukus i pocrneti, Kejt predlaže drugačiji pristup: seckanje banane.

freepik
- Možete je samo iseći na kolutove, ali takođe, ako stavite prst na kraj banane, ona će se razdvojiti na tri dela i onda su savršene kada se umočite u čokoladu - objasnila je Kejt.
Saveti za čuvanje
Hol napominje da se banane mogu bezbedno zamrzavati do šest meseci, iako je najbolje konzumirati ih u prvih dva do tri meseca.
Iako su jestive, na bananama koje su predugo bile u zamrzivaču mogu da se pojave takozvane "opekotine od leda".
Da bi se ovo izbeglo, banane zamrzavajte u kesama za zamrzivač sa zatvaračem ili hermetički zatvorenoj posudi. Na ovaj način banane mogu biti smeštene u zamrzivač na nekoliko meseci, čime se produžava njihova upotrebljivost i smanjuje otpad, prenosi Mirror.
Komentari (0)