Nema ništa gore nego da planirate bogat ručak, a onda shvatite da uopšte niste izvukli meso iz zamrzivača. Naravno da ne možete da čekate dva, tri sata, ali, srećom, postoji brzi trik koji garantuje brzo odleđivanje mesa i to za samo 10 minuta.
Većina ljudi za odmrzavanje koristi frižider, mikrotalasnu rernu ili potapanje u vodi, ali sve ove metode zahtevaju mnogo vremena. Međutim, postoji jedan praktično zaboravljeni trik koji su koristile naše bake, a koji znatno ubrzava odmrzavanje mesa.
Potrebno je, naime, da u toploj vodi, malo iznad sobne temperature (oko 40-45 stepeni Celzijusa), rastvorite kašiku običnog šećera i u nju stavite komad mesa koji želite da odmrznete. Veoma je bitno da meso prethodno izvadite iz kesice, folije ili već u čemu ste ga čuvali.
Za samo 10 minuta ćete veoma lako moći da ga isečete meso na komade željene veličine - biće odmrznuto.

Shutterstock/New Africa
Ne brinite zbog šećera, on će mesu malo pojačati i poboljšati mu ukus. U stvari, zahvaljujući šećeru ono će postalo meko i nežno, pri čemu će u potpunosti zadržati teksturu i svoj ukus, prenosi mytour.vn.
Postoji još jedan proveren metod za brzo odmrzavanje.
Sipajte oko 2,5 litara hladne vode u veliku posudu. Potom sipajte alkoholno sirće i punu kašiku soli. Mešajte dok se so ne rastopi, a na kraju stavite komad zamrznutog mesa u plastičnu foliju i dobro zamotajte i potopite ga u vodu. Stavite neki teži sud iznad mesa kako bi stalno bilo pod vodom.
Posle pet minuta izvucite meso iz vode, biće odmrznuto.
Objašnjenje je da sirće povećava temperaturu mesa, a budući da sirće ima nižu temperaturu zamrzavanja od soli, to doprinosi bržem procesu odmrzavanja.
Posebno je važno da meso umotate u foliju tek kada treba da ga stavite u vodu, piše The Star.
Komentari (0)