Tetka Saveta

KAKO DA ODMRZNETE MESO ZA 10 MINUTA, SUPER TRIK KOJI NIKADA NE OMANE: Dva neočekivana kuhinjska sastojka su ključna

Ne morate da čekate satima, meso će posle nekoliko minuta biti spremno za kuvanje.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

02.07.2025 14:01

KAKO DA ODMRZNETE MESO ZA 10 MINUTA, SUPER TRIK KOJI NIKADA NE OMANE: Dva neočekivana kuhinjska sastojka su ključna
shutterstock.com/Ahanov Michael

Nema ništa gore nego da planirate bogat ručak, a onda shvatite da uopšte niste izvukli meso iz zamrzivača. Naravno da ne možete da čekate dva, tri sata, ali, srećom, postoji brzi trik koji garantuje brzo odleđivanje mesa i to za samo 10 minuta.

Većina ljudi za odmrzavanje koristi frižider, mikrotalasnu rernu ili potapanje u vodi, ali sve ove metode zahtevaju mnogo vremena. Međutim, postoji jedan  praktično zaboravljeni trik koji su koristile naše bake, a koji znatno ubrzava odmrzavanje mesa.

Potrebno je, naime, da u toploj vodi, malo iznad sobne temperature (oko 40-45 stepeni Celzijusa), rastvorite kašiku običnog šećera i u nju stavite komad mesa koji želite da odmrznete. Veoma je bitno da meso prethodno izvadite iz kesice, folije ili već u čemu ste ga čuvali.

Za samo 10 minuta ćete veoma lako moći da ga isečete meso na komade željene veličine - biće odmrznuto.

Shutterstock/New Africa

So i šećer su ključni sastojci

Ne brinite zbog šećera, on će mesu malo pojačati i poboljšati mu ukus. U stvari, zahvaljujući šećeru ono će postalo meko i nežno, pri čemu će u potpunosti zadržati teksturu i svoj ukus, prenosi mytour.vn.

Postoji još jedan proveren metod za brzo odmrzavanje.

Sipajte oko 2,5 litara hladne vode u veliku posudu. Potom sipajte alkoholno sirće i punu kašiku soli. Mešajte dok se so ne rastopi, a na kraju stavite komad zamrznutog mesa u plastičnu foliju i dobro zamotajte i potopite ga u vodu. Stavite neki teži sud iznad mesa kako bi stalno bilo pod vodom.

Posle pet minuta izvucite meso iz vode, biće odmrznuto.

Objašnjenje je da sirće povećava temperaturu mesa, a budući da sirće ima nižu temperaturu zamrzavanja od soli, to doprinosi bržem procesu odmrzavanja.

Posebno je važno da meso umotate u foliju tek kada treba da ga stavite u vodu, piše The Star.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)