Po nesnosnoj vrućini, ne postoji bolje osveženje od hladne lubenice. Međutim, šta da radite kada nemate vremena da lubenicu ohladite u frižideru. Dovoljno je da primenite dva trika koji se koriste decenijama. Uostalom, svi zaboravljaju da nije uvek bilo frižidera.
Oprobani način koji ribari koriste godinama podrazumeva vodu, led i kašiku soli, i dobijate ledenu lubenicu za 15 minuta.
Uzmite lavor, kofu ili lonac, sipajte hladnu vodu, ubacite što više leda imate i ono najvažnije - dodajte jednu, dve pune kašike soli. Može i krupna, još bolje!
Ubacite lubenicu u tu slanu ledenu vodu i sačekajte petnaestak minuta. So ubrzava hlađenje, pa lubenica mnogo brže "pokupi" tu hladnoću nego da stoji samo u običnoj vodi.

Africa Studio/Shutterstock
Što više leda, malo soli - i nema greške! Lubenica će biti ledena!
Drugi provereni metod je umotavanje u mokru krpu:
- uzmite čistu krpu koja je dovoljno velika da umota celu lubenicu.
- potopite krpu u hladnu vodu i dobro je ocedite.
- umotajte lubenicu u mokru krpu.
- postavite lubenicu na vetrovito mesto, gde će vazduh moći da cirkuliše oko nje.
- vlažite krpu povremeno kako bi ostala mokra.
- isparavanje vode iz krpe će rashladiti lubenicu.
Dodatni saveti
Ako nemate pristup hladnoj vodi, možete dodati so u vodu da se brže ohladi.
Umotavanje lubenice u mokru krpu i ostavljanje na vetrovitom mestu je efikasniji način hlađenja od samog potapanja u hladnu vodu.
Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost jer će to zagrejati lubenicu.
Ako imate pristup ledu, možete ga staviti pored lubenice ili ga umotati u krpu i staviti pored lubenice da se dodatno ohladi.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)