Višnje su skoro savršeno voće, koriste se za kolače, slatko, pa čak i rakiju. Međutim, pre nego što se prepustimo uživanju, veoma je važno da temeljno operemo višnje, a tu mnogi prave velike greške.
Većina ljudi misli da je brzo ispiranje pod mlazom vode dovoljno, ali to nije slučaj. Važno je naglasiti da postoji mnogo više "nepoželjnih" sastojaka, u odnosu na ono što možemo da vidimo golim okom.
Naime, tu su ostaci pesticida, koji mogu ostati na kori ploda, kao i sitni crvići koji se često skrivaju unutar višanja. Zbog toga je pravilno pranje višanja od suštinske važnosti, a postoji i jednostavan trik koji može pomoći da višnje budu potpuno čiste i bezbedne za konzumaciju.
Za ovaj postupak za pranje višanja potrebna su vam tri jednostavna sastojka koja već imate kod kuće - voda, sirće i soda bikarbona.

shutterstock.com
Prvo, uzmite veću posudu i sipajte u nju hladnu vodu. Zatim dodajte dve kašike sirćeta, bilo alkoholnog ili jabukovog, i jednu kašiku sode bikarbone. Kada dodate sodu, primetićete da smesa počinje da se peni, što je normalna pojava.
U ovom rastvoru potopite višnje i ostavite ih da odstoje oko 10 minuta. Tokom tog vremena, povremeno ih promešajte. Vidite kako prljavština, kao i eventualni insekti i crvići, isplivavaju na površinu.
Nakon 10 minuta, jednostavno prospite vodu i dobro isperite višnje pod jakim mlazom hladne vode.
Nakon ovog postupka, vaše višnje će biti savršeno čiste, sigurne i spremne za jelo ili za pripremu vaših omiljenih recepata.
Komentari (0)