Tetka Saveta

OVO SVI MESARI KRIJU OD VAS, EVO KAKO DA ZA 5 SEKUNDI PROVERITE DA LI JE MESO SVEŽE: Jedan detalj je nepogrešiv pokazatelj svežine

Postoji nekoliko standardnih znakova da meso više nije sveže.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

23.07.2025 15:20

OVO SVI MESARI KRIJU OD VAS, EVO KAKO DA ZA 5 SEKUNDI PROVERITE DA LI JE MESO SVEŽE: Jedan detalj je nepogrešiv pokazatelj svežine
Shutterstock/RecCameraStock

Na papiru, kupovina mesa je jednostavna, ali u stvarnosti, postoje mnoge nijanse koje treba razmotriti kako biste osigurali da dobijete proizvod koji je zaista svež i kvalitetan. Postoji nekoliko ključnih znakova na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira mesa, a boja je jedan od najvažnijih indikatora.

Boja mesa može da otkrije mnogo o njegovom kvalitetu. Na primer, teletina treba da bude svetla, ali ne potpuno bela, dok pileće i ćureće meso treba da ima blago ružičastu nijansu. Govedina, s druge strane, treba da bude umereno crvene boje, a nikako tamna, dok svinjetina obično pokazuje bledoružičastu nijansu. Ukoliko primetite sivkaste tonove, to je ozbiljan znak da meso nije sveže i da bi trebalo izbegavati kupovinu takvog proizvoda.

Tečnost u pakovanju

Još jedan važan detalj na koji treba obratiti pažnju jeste tečnost u pakovanju. Ako u posudi s mesom primetite tamnu, krvavu tečnost, to može značiti da je meso predugo stajalo. Sveže meso ne bi trebalo da ispušta ovakvu tečnost, posebno ne u velikoj količini, jer to može ukazivati na propadanje.

Shutterstock

Nekoliko detalja pokazuje koliko je meso sveže

 

Brzi test prstom

Jedan od brzih testova koji možete uraditi je da pritisnete površinu mesa prstom. Ako se meso brzo vrati u prvobitni oblik, verovatno je sveže. Međutim, ako ostaje udubljenje ili je površina lepljiva i gnjecava, to su jasni znakovi da je meso staro ili lošeg kvaliteta. Ovaj jednostavan test može vam pomoći da izbegnete kupovinu mesa koje nije u najboljem stanju.

Masnoća nije neprijatelj

Važno je napomenuti da masnoća nije neprijatelj kvalitetnog mesa. Dobar komad mesa sadrži tanke, bele pruge masti, poznate kao intramišićna mast, koje doprinose ukusu i sočnosti. Meso bez ovih "vena" može izgledati zdravo, ali često bude suvo i bez ukusa. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)