Prvi korak u promeni ishrane je izbacivanje belog hleba i peciva iz jelovnika, a to ljubiteljima hleba posebno teško pada. Jedna žena je odlučila da mesec dana ne jede hleb, i rezultati su iznenadili ne samo nju već i njenog lekara.
- Nije mi bilo lako prvih dana, jer sam bukvalno doručkovala hleb ceo život - priznaje ona.
A kada je posle 30 dana otišla na kontrolu, rezultati su bili potpuno neočekivani.
- Holesterol je bio u granicama normale, šećer savršen, a imala sam i četiri kilograma manje, iako nisam vežbala ni dana - navodi žena.
Ono što je posebno iznenadilo doktora je bio nivo triglicerida, koji je drastično opao u poređenju sa prethodnim merenjima.
Shutterstock/PawelKacperek
Ipak, ono što je nju najviše obradovalo nije bio samo gubitak kilograma, već i osećaj lakšeg tela, više energije i odsustvo nadutosti i stalne potrebe za grickanjem.
Nutricionisti objašnjavaju da problem nije sam hleb, već količina i vrsta hleba koja se konzumira. Beli hleb se brzo vari, izaziva nagli porast šećera u krvi i često dovodi do dodatne gladi.
Kada se hleb izbaci iz ishrane, telo lagano dolazi u balans, a nivo insulina se stabilizuje.
Kod mnogih ljudi, izbacivanje rafinisanih ugljenih hidrata može dovesti do manjih oscilacija u nivou šećera, manje gladi, pa samim tim i manjeg unosa hrane, objašnjavaju nutricionisti.
Shutterstock/Matveev Aleksandr
Iako su rezultati ove žene impresivni, stručnjaci upozoravaju da nije rešenje zauvek izbaciti hleb iz ishrane. Umesto toga, preporučuje se pravljenje boljih izbora, kao što su integralni, ražani ili proteinski hleb, uz kontrolisanje količine.
Naime, ako ne jedete hleb, a ne unosite dovoljno vlakana iz drugih izvora, to takođe može da bude problem. Balans je ključ.
- Ne kažem da svi treba da prestanu da jedu hleb, ali ako se osećate umorno, naduveno ili imate višak kilograma koji ne ide lako dole - probajte mesec dana bez hleba. I obavezno se posavetujte s lekarom. Meni je ovaj mali eksperiment promenio život - zaključila je žena.
Komentari (0)