Proteinske pločice su se godinama smatrale zdravom alternativom za čokoladu, preporučuju se čak i sportistima, ali nova istraživanja pokazuju da ove namirnice mogu da budu štetne po zdravlje zbog visokog sadržaja aditiva i drugih prerađenih sastojaka.
Nutricionista Kajla Danijels objašnjava da su proteinske pločice često pune veštačkih zaslađivača. Ovi zaslađivači mogu povećati želju za slatkišima i poremetiti zdravlje creva, što otežava telu da se bori protiv bolesti.
Takođe, palmino ulje, koje se često koristi u proteinskim pločicama, ima visok sadržaj zasićenih masti, što povećava rizik od visokog holesterola i srčanih oboljenja.
Proteinske pločice mnogi smatraju savršenom užinom ili laganim doručkom, ali nova istraživanja sugerišu da bi mogle da doprinesu gojenju.
Naime, studija je pokazala da su ljudi koji su svakodnevno konzumirali barem jednu ovakvu užinu imali veću verovatnoću da će povećati telesnu težinu unutar nedelju dana u poređenju sa onima koji ih nisu jeli. Iako su proteinske pločice hranljive, istraživači veruju da ne izazivaju osećaj sitostii, što može da dovede do toga da pojedinac kasnije unese više kalorija.
Shutterstock/Elena Veselova
Istraživači sa Univerziteta Arizona pratili su 21 osobu, uglavnom u dvadesetim godinama. Tokom prve dve nedelja, učesnici su bili podsticani da jedu svoju uobičajenu ishranu dok su pratili dnevni unos kalorija. Nakon toga, svaki učesnik je morao svakog jutra, unutar sat vremena od buđenja, pojede jednu proteinsku pločicu, tokom naredne dve nedelje.
Rezultati su pokazali da se ukupni dnevni unos kalorija povećao do 220 kalorija, dok je telesna mast porasla za pola kilograma u prvoj nedelji.
Dr Kerol Džonston sa Univerziteta Arizona, naglašava da prodaja nutritivnih pločica raste iz godine u godinu u SAD. Mnoge proteinske pločice se danas smatraju samo "prikrivenim slatkišima" zbog prisustva dodatnih šećera i visokofruktoznog kukuruznog sirupa, koji su povezani sa višim rizikom od gojaznosti.
Posebno je alarmantno istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Kolorado. Naime, naučnici su utvrdili da popularni veštački zaslađivač eritritol, koji se nalazi u proteinskim pločicama može da poveća rizik od moždanog udara.
Shutterstock/Gorodenkoff
Eksperimenti su pokazali da su ćelije mozga posle samo nekoliko sati počele da propadaju pod dejstvom eritritola i ćelije su počele da proizvode sve manje proteina koji "razbijaju" krvne ugruške, i koji su ključni za sprečavanje moždanog udara.
Takođe, studija iz 2023. godine u kojoj je učestvovalo 4.000 ljudi je otkrila loše efekte eritritola.
Istraživači su izolovali mikrovaskularne ćelije koje su ključne za zaštitu krvnih sudova u mozgu, i potom su ih u laboiratoriji izložili dejstvu eritritola.
Posle samo tri sata ćelije su počele da proizvode 75 odsto više štetnog materijala koji može da ošteti ne samo ove ćelije, već i okolno tkivo.
Takođe, napadnute ćelije su proizvodile 20 odsto manje supstanci koje pomažu da se krvni sudovi opuste, što omogućava sprečavanje nastanka krvnog ugruška, prenosi Dejli Mejl (Daily Mail).
Komentari (0)