Često zaboravljamo koliko su bubrezi važni za naše telo, i koliko određena pića mogu negativno da utiču na njih. Naime, istraživanja pokazuju da samo četiri gazirana pića nedeljno mogu da ugroze zdravlje bubrega.
Naučnici su utvrdili da gazirani napici predstavljaju rizik za zdravlje bubrega, a mnogi od nas ih često biraju kao osveženje bez razmišljanja o njihovim negativnim posledicama.
Rizici od konzumacije gaziranih napitaka
Istraživanja su otkrila da konzumacija više od četiri slatka gazirana pića nedeljno može značajno povećati rizik od hroničnih bolesti bubrega. Visok nivo šećera koji se nalazi u ovim napicima može oštetiti krvne sudove u bubrezima, što može doprineti razvoju dijabetesa.
Shutterstock/Elena Veselova
Ovo je posebno važno za osobe koje već imaju dijabetes ili hronična bubrežna oboljenja, kao i za one koji imaju ovu bolest u porodici. Zbog ovih rizika, savetuje se da se gazirani napici izbegavaju ili barem ograniče.
Fosforna kiselina i njeni efekti
Osim visokog sadržaja šećera, gazirana pića sadrže i fosfornu kiselinu, koja takođe može imati štetne efekte na bubrege. Redovna konzumacija ovih napitaka može dovesti do promena u mokrenju, što povećava rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca i hroničnih bubrežnih bolesti.
Ovo je još jedan razlog zašto bi ljubitelji gaziranih napitaka trebali da budu oprezni i razmisle o smanjenju njihove konzumacije.

Shutterstock
Takođe, istraživanja su pokazala da konzumiranje umerenih količina dodatih šećera može drastično da utiče na zdravlje jetre, udvostručujući proizvodnju masti u tom organu. Ovo može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolest masne jetre i dijabetes tipa 2.
Studija u kojoj su učestvovala 94 muškarca pokazala je da čak i uz isti unos kalorija, konzumiranje napitaka zaslađenih šećerom i fruktozom može značajno uticati na proizvodnju masti u jetri.
Najbolji izbor za hidrataciju
Kada govorimo o najboljem izboru za bubrege, odgovor je jasan - obična voda. Ona je najzdravija opcija za vaše telo i najbolje zadovoljava žeđ, prenosi Touchendocrinology.
Komentari (0)