Na našim prostorima je često verovanje da bez zaprške nema ukusnog jela, a ovaj trik za zgušnjavanje i dodavanje bogatijeg i punijeg ukusa je jedini pravilan način pripreme kako bi vam zaprška uspela svaki put. Naučite da pravite zapršku po ovom receptu i podićićete svoje kulinarske veštine na sasvim drugi nivo.
Sve iskusne domaćice znaju da je jelo mnogo bogatije ako ima zapršku, jer ona doprinosi da jela budu ne samo gušća već i ukusnija. Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili soseve koji zahtevaju svetlu zapršku, koristi se puter, margarin ili biljna mast, dok se za jela poput pasulja najčešće koristi ulje ili svinjska mast.
U nastavku vam ostavljamo pravilan način pripreme zaprške koji ćete praviti svaki sledeći put.
Sastojci:
za 500 ml tečnosti potrebno vam je:
- 40 g masnoće (izaberite masnoću po želji - ulje, puter ili mast)
- 40 g brašna (koristite obično pšenično brašno)
- voda, supa ili mleko
- po želji u zapršku se može dodati i mlevenu papriku (slatku ili ljutu) za boju i ukus

Schutterstock
Odnos brašna i masnoće:
Za ređe čorbe i sosove, obično se koristi odnos 1:1 brašna i masnoće (npr. 2 kašike brašna i 2 kašike masnoće). Za gušće, može se povećati količina brašna.
Priprema:
U šerpi zagrejte masnoću, dodajte brašno i pržite ga na srednjoj temperaturi, mešajući neprestano. Pržite smesu dok brašno ne dobije željenu boju, svetlo braon za svetlu zapršku, tamnije braon za tamniju zapršku.
shutterstock.com
Pažljivo dolivajte hladnu tečnost (vodu, supu, mleko) uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Kuvajte zapršku nekoliko minuta, dok se ne zgusne i dok se ne izgubi miris sirovog brašna.
Saveti:
Za svetle zaprške, brašno ne treba previše pržiti da ne bi potamnelo, a za krem čorbe i soseve, zapršku je potrebno kuvati duže, čak i do pola sata kako bi se izbegao ukus sirovog brašna.
Ukoliko se zaprška pravi za jela koja se spremaju u rerni, poželjno je da se razredi sa malo mleka ili vode, a zatim doda u jelo. Ako se koriste tečni dodaci, dodaju se postepeno i uz neprestano mešanje, kako bi se izbeglo stvaranje grudvica.
Zaprška se može koristiti i za zgušnjavanje sosa, a za to se koriste različite proporcije brašna i masnoće, zavisno od željenog stepena gustine soseva.
Komentari (0)