Čak i oni koji ne vole zimu zbog niskih temperatura i snežnih padavina, ove mesece vole zbog kraljice trpeze koja tada stupa na scenu. Reč je o sarmi koju obožavaju i deca i odrasli. Svaka domaćica joj doda neki svoj sastojak kako bi je prilagodila ukusu koji vole njeni ukućani, te u različitim krajevima možemo isprobati sarmu na različite načine.
Jedna koja je osvojila srca gurmana je i bosanska sarma. Ukoliko je još niste probali, sada je pravo vreme da je pripremite i uživate u njenom ukusu.
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 500 gr mlevene teletine
- 200 gr suvog mesa
- 1 šoljica pirinča
- ½ šolje sirćeta
- 2 luka
- 50 ml ulja
- so, biber
Zaprška:
- 1 kašika brašna
- 1 kašika putera
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika aleve paprike
Priprema:
Suvo meso isecite na krupne komade i kratko obarite. Kupusu pažljivo izdubite koren i stavite u šerpu da se kuva u vodi sa sirćetom. Kuvti 10 minuta i ostaviti da se ohladi.
Pažljivo odvajati listove i nožem odvojite deblji deo lista. Luk isecite na sitne kockice, pomešajte sa mesom i dodajte pirinač. Začinite i dobro promešajte pa smesom punite kupus i savijajte u sarmice. Nauljiti šerpu i ređati sarmu u krug dok sve ne potrošite. Dodajte suvo meso, naspite vode, pokrijte i kuvajte 2 sata na laganoj vatri.
Na puteru otopite brašno, paradajz pire i kašiku aleve paprike pa naspite u sarmu i krčkajte još par minuta.
Prijatno!
Komentari (0)