Jela sa mesom

DA LI STE PROBALI SARMU PO BOSANSKOM RECEPTU? Evo u čemu je tajna jela koje je osvojilo Balkan (FOTO)

Bez nje se ne može zamisliti nijedno slavlje u zimskim mesecima.

08.01.2024 16:00

DA LI STE PROBALI SARMU PO BOSANSKOM RECEPTU? Evo u čemu je tajna jela koje je osvojilo Balkan (FOTO)
shutterstock.com

Čak i oni koji ne vole zimu zbog niskih temperatura i snežnih padavina, ove mesece vole zbog kraljice trpeze koja tada stupa na scenu. Reč je o sarmi koju obožavaju i deca i odrasli. Svaka domaćica joj doda neki svoj sastojak kako bi je prilagodila ukusu koji vole njeni ukućani, te u različitim krajevima možemo isprobati sarmu na različite načine.

Jedna koja je osvojila srca gurmana je i bosanska sarma. Ukoliko je još niste probali, sada je pravo vreme da je pripremite i uživate u njenom ukusu.

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 500 gr mlevene teletine
  • 200 gr suvog mesa
  • 1 šoljica pirinča
  • ½ šolje sirćeta
  • 2 luka
  • 50 ml ulja
  • so, biber

Zaprška:

  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika aleve paprike

 

Priprema:

Suvo meso isecite na krupne komade i kratko obarite. Kupusu pažljivo izdubite koren i stavite u šerpu da se kuva u vodi sa sirćetom. Kuvti 10 minuta i ostaviti da se ohladi.

Pažljivo odvajati listove i nožem odvojite deblji deo lista. Luk isecite na sitne kockice, pomešajte sa mesom i dodajte pirinač. Začinite i dobro promešajte pa smesom punite kupus i savijajte u sarmice. Nauljiti šerpu i ređati sarmu u krug dok sve ne potrošite. Dodajte suvo meso, naspite vode, pokrijte i kuvajte 2 sata na laganoj vatri.

Na puteru otopite brašno, paradajz pire i kašiku aleve paprike pa naspite u sarmu i krčkajte još par minuta.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)