Pihtije su tradicionalno jelo koje se najčešće pravi u zimskim mesecima na Balkanu, posebno u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji. Prave se kuvanjem mesa s dosta vezivnog tkiva (poput svinjskih nogica, glave, ušiju, repa, ali može i junećeg mesa), koje pušta prirodni želatin tokom dužeg kuvanja, pa se smesa nakon hlađenja stegne bez potrebe za dodavanjem želatina.
Srećna Republika vam poklanja starinski recept za pihtije sa svinjskim mesom.
Sastojci:
- 2 svinjske nogice (razrezane po dužini)
- 1 svinjska glava ili deo glave, uši, rep, kolenica (po želji)
- 500 g svinjskog mesa (vrat, plećka ili rebra – zbog ukusa i mesa u pihtiji)
- 1 glavica crnog luka (neočišćena, samo oprana)
- 4–5 čena belog luka (sitno seckan ili izrendan)
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica bibera u zrnu
- So (po ukusu)
- Voda
Priprema:
Operite dobro sve delove mesa, poželjno je da ga potopite u hladnu vodu s malo sirćeta oko sat vremena da se izvuče nečistoća. Stavite meso u veliki lonac, nalijte vodom da pokrije meso bar 5 centimetara.
Stavite na šporet, pa kad provri, skinite penu koja se pojavi. Dodaj crni luk (neoljušten – da da lepu boju), lovor, biber. Kuvajte na tihoj vatri 4 do 6 sati (najbolje što duže), bez dolivanja vode.
Meso treba da se odvaja od kostiju, a tečnost da postane gusta i lepljiva. Tada isključite.
Izvadite meso i ohladite ga dovoljno da možete rukom da ga iskidate na sitne komade. Bacite kosti i kožu ako ne volite.
Tečnost procedi kroz cediljku ili gazu kako bi bila bistra. Dodajte so po ukusu na kraju, jer ako se stavi tokom kuvanja, voda ispari i pihitje budu preslane.
Sitno iseckajte ili izrendajte beli luk i ubacite u tečnost od kuvanja.
U dublje tanjire, plehove, činije rasporedite meso. Prelijte proceđenom tečnošću. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider da se stegne, najbolje preko noći.
Služe se hladne, kao predjelo. Možete ih posuti tucanom paprikom ili ukrasiti peršunom. Idealno se slažu uz kiselu papriku, turšiju, senf, hleb i domaću rakiju.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)