Voditeljka Suzana Mančić, poznata po svom šarmu i duhovitosti, često ističe i svoju ljubav prema kuvanju. Za kulinarske veštine, kako sama kaže, može da zahvali majci Veri, poreklom Mađarici, čija su jela uvek imala poseban miris i aromu.
Suzana je više puta govorila o tradiciji u svom domu, ali i o tome kako su se s godinama menjale navike u ishrani.
- Pripremanje jela na masti mnogo je zdravije, ljudi nisu patili zbog povišenih triglicerida, žene nisu patile od osteoporoze, bili smo mnogo zdraviji nego danas - smatra ona.
Najviše su, ipak, uživali u domaćim sarmama od kiselog kupusa. Suzana priznaje da je recept nasledila od majke, ali da i dalje muku muči sa savijanjem.
- Od mame sam teoriju savladala fenomenalno, a u praksi sam kao najgori đak u školi, "Sedi, jedan", jer mi ne polazi za rukom da ih idealno savijem. Čitav štos je u tome da budu malecke, lepo uvijene i poređane u šerpu - istakla je voditeljka za medije svojevremno.
Tajna dobre sarme, kaže ona, leži u savršenom balansu pirinča i mesa.
- Dve glavice crnog luka propržim na masti, dodam 600 grama mlevenog mesa i beli luk, koji obavezno stavljam u svako jelo. Može da se narenda i jedna šargarepa, a kad to bude gotovo, dodam pirinač i krećem da ih zavijam. Mislim da je čitava caka baš u savijanju, da one budu jednake veličine - dodaje nekadašnja najpoznatija Loto devojka.

Shutterstock
Suzana priznaje da ne voli krupne sarme i da uvek pazi da budu male i savršeno uvijene.
- Ne volim velike sarme, ubijaju mi apetit, moraju da budu male i ukusne, dobro uvijene. Kad se poređaju u šerpu, dodam vodu, može da se stavi i ceo paradajz ili paprika i stavim na laganu vatru, da se krčka bar tri sata. Takođe, volim da je na kraju zapečem u rerni, pokrivenu preostalim listovima kupusa. Za razliku od ljubavi koja ne može da se podgreva, sarma je sutradan još bolja - zaključuje Suzana Mančić.
Tako se u Suzaninom domu i danas čuva tradicija, uz miris sarme koji, kako sama kaže, uvek vraća u detinjstvo.
Komentari (0)