Tetka Saveta

PICA, TESTENINA, PIRINAČ - DA LI ZNATE KAKO SE PODGREVAJU: Samo na ovaj način jelo će zadržati ukus kao da je tek pripremljeno!

Hranu uvek podgrevajte postepeno zato što prebrzo zagrevanje često uništava teksturu i ukus.

Slika Autora
byDragana Petrović

02.06.2025 18:30

PICA, TESTENINA, PIRINAČ - DA LI ZNATE KAKO SE PODGREVAJU: Samo na ovaj način jelo će zadržati ukus kao da je tek pripremljeno!
Shutterstock/My Ocean Production

Koliko puta vam je ostalo jela od ručka koje ste sačuvali za sutradan. Ali, prilikom podgrevanja ste shvatili da pripremljeno jelo nema ni ukus, ni miris kakav je imao dan ranije. Greška je u vama, tačnije u pogrešnom načinu podgrevanja. 

Mnoge namirnice mogu zadržati pun ukus i kvalitet i nakon što ih podgrejemo, ali samo ako to radimo na pravi način. Savet je da hranu uvek podgrevajte postepeno zato što prebrzo zagrevanje često uništava teksturu i ukus. Dodavanje malo vode ili ulja često pomaže da se jelo ne isuši, a uvek koristite poklopac kad gde je to moguće zato što para pomaže u ravnomernom podgrevanju.

Evo kako da pravilno zagrejete neka od jela koja se najčešće pripremaju. 

Testenina

Testenina često postane suva i lepljiva pri podgrevanju, ali se to možete izbeći vrlo jednostavno. U šerpu sipajte malo vode da prekrije dno. Dodajte jednu do dve kašike maslinovog ulja. Ubacite testeninu i zagrevajte je na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje. Ova metoda vraća vlažnost i elastičnost testenini, bez prekuvavanja.

shutterstock.com

I pica može da se zagreje i da bude hrskava i ukusna

Pica

Za savršeno podgrejanu picu zaboravite mikrotalasnu! Bolje je da zagrejte rernu na 180–200°C. Stavite picu na pleh obložen papirom za pečenje ili premazan uljem. Pecite dok se sir ne zapeni i pojave mehurići, tada znate da je gotova. Rezultat će biti hrskavo testo i topao, aromatičan nadev!

Pirinač

Pirinač lako postane suv ili gumenast, ali uz pravi pristup, zadržaće sočnost. Na malo maslinovog ulja u tiganju dodajte pirinač. Uz stalno mešanje podgrevajte ga tri do četiri minuta na srednjoj vatri. Osvežite ga začinima kao što su bosiljak, origano ili biber.

Sarma

Sarma je klasik koji čak dobija na ukusu kad duže stoji, ali se podgreva pažljivo. Nikada ne podgrevajte celu količinu odjednom već uzmite samo onoliko koliko ćete pojesti, stavite u manju šerpu, dodajte malo vode i poklopite. Podgrevajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa.

Ambiento/Shutterstock

Meso možete na brzinu da zagrejete i u tiganju

Meso

Pečeno meso može biti sjajno i hladno, ali ako ga volite toplo, najbolje je da ga podgrejete u rerni. Postupak je vrlo jednostavan - zagrejte rernu na 100–150°C, stavite meso u pleh s malo ulja i ostavite da se greje 20 do 30 minuta u zavisnosti od debljine. Za bržu opciju koristite tiganj u koji ste sipali malo ulja, a meso  zagrejte po dva minuta sa svake strane. Tako ćete očuvati sočnost bez isušivanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)