Koliko puta vam je ostalo jela od ručka koje ste sačuvali za sutradan. Ali, prilikom podgrevanja ste shvatili da pripremljeno jelo nema ni ukus, ni miris kakav je imao dan ranije. Greška je u vama, tačnije u pogrešnom načinu podgrevanja.
Mnoge namirnice mogu zadržati pun ukus i kvalitet i nakon što ih podgrejemo, ali samo ako to radimo na pravi način. Savet je da hranu uvek podgrevajte postepeno zato što prebrzo zagrevanje često uništava teksturu i ukus. Dodavanje malo vode ili ulja često pomaže da se jelo ne isuši, a uvek koristite poklopac kad gde je to moguće zato što para pomaže u ravnomernom podgrevanju.
Evo kako da pravilno zagrejete neka od jela koja se najčešće pripremaju.
Testenina
Testenina često postane suva i lepljiva pri podgrevanju, ali se to možete izbeći vrlo jednostavno. U šerpu sipajte malo vode da prekrije dno. Dodajte jednu do dve kašike maslinovog ulja. Ubacite testeninu i zagrevajte je na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje. Ova metoda vraća vlažnost i elastičnost testenini, bez prekuvavanja.

shutterstock.com
Pica
Za savršeno podgrejanu picu zaboravite mikrotalasnu! Bolje je da zagrejte rernu na 180–200°C. Stavite picu na pleh obložen papirom za pečenje ili premazan uljem. Pecite dok se sir ne zapeni i pojave mehurići, tada znate da je gotova. Rezultat će biti hrskavo testo i topao, aromatičan nadev!
Pirinač
Pirinač lako postane suv ili gumenast, ali uz pravi pristup, zadržaće sočnost. Na malo maslinovog ulja u tiganju dodajte pirinač. Uz stalno mešanje podgrevajte ga tri do četiri minuta na srednjoj vatri. Osvežite ga začinima kao što su bosiljak, origano ili biber.
Možda vas zanima…
Sarma
Sarma je klasik koji čak dobija na ukusu kad duže stoji, ali se podgreva pažljivo. Nikada ne podgrevajte celu količinu odjednom već uzmite samo onoliko koliko ćete pojesti, stavite u manju šerpu, dodajte malo vode i poklopite. Podgrevajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa.
Ambiento/Shutterstock
Meso
Pečeno meso može biti sjajno i hladno, ali ako ga volite toplo, najbolje je da ga podgrejete u rerni. Postupak je vrlo jednostavan - zagrejte rernu na 100–150°C, stavite meso u pleh s malo ulja i ostavite da se greje 20 do 30 minuta u zavisnosti od debljine. Za bržu opciju koristite tiganj u koji ste sipali malo ulja, a meso zagrejte po dva minuta sa svake strane. Tako ćete očuvati sočnost bez isušivanja.
Komentari (0)