Odrasli

OVO NIKAKO NE PODGREVAJTE U MIKROTALASNOJ! Jedna namirnica čak može i da eksplodira!

Možda ste navikli da časkom podgrejete hranu i za tren imate gotov ručak iz mikrotalasne pećnice, međutim, sa njom treba biti posebno obazriv.

21.09.2022 12:01

OVO NIKAKO NE PODGREVAJTE U MIKROTALASNOJ! Jedna namirnica čak može i da eksplodira!
pexels.com

Iako je poslednjih decenija mikrotalasna rerna dobila na popularnosti u domaćinstvima, te današnje mlađe generacije ne mogu da zamisle život bez nje, pored prednosti i benefita koje nosi sa njom treba biti oprezan. Verovatno je skoro svima poznato da stavljanje plastike ili aluminijumske folije može biti toksično, međutim, isto to se može desiti i sa određenom hranu za koju se zato nikako ne preporučuje da bude zagrevana u tom aparatu.  

Tvrdo kuvana jaja

Vlaga koja se stvara u unutrašnjosti jajeta prilikom podgrevanja u mikrotalasnoj pećnici, bez obzira na to da li je ono oljušteno ili ne, može izazvati haos. Jaje može da eksplodira, ne tokom podgrevanja, već u vašoj ruci ili na tanjiru. Ono može delovati poput malog lonca koji je pod pritiskom i to do tačke kada može da eksplodira. Da biste to izbegli isecite ga na komadiće pre ponovnog zagrevanja, ali je najbolje da ipak potpuno izbegnete njegovo stavljanje u pećnicu.

Majčino mleko

Zamrzavanje majčinog mleka samo po sebi nije štetno, ali je bitno njegovo zagrevanje, odnosno način na koji se to čini. Budući da mikrotalasna neravnomerno zagreva mleko, podjednako kao i drugu hranu, ona može da stvori neke vruće tačke koje mogu bebi da izgore usta. Zato stručnjaci preporučuju da se majčino meko odmrzne i zagreje na šporetu ili u loncu s vodom.

pexels.com

Najbolje je staviti mleko u kesu i podgrejati ga u toploj vodi

Prerađeno meso

Takva vrsta mesa sadrži hemikalije i konzervanse koji produžavaju rok trajanja. Podgrevanje u pećnici može izazvati reakcije s tim supstancama i učiniti ih lošim za zdravlje. Takođe, može da dođe do stvaranja oksidovanog holesterola koji je veoma štetan za srce. 

pexels.com

Treba izbegavati podgrevanje prerađenog mesa jer može da dođe i do razvoja bakterija

Pirinač

Podgrevanje pirinča na ovaj način može, u najgorem slučaju, dovesti do trovanja hranom. Otpornost bakterije zvane Bacilus cereus prouzrokuje problem s pirinčem. Ako se tako podgrejan pirinač stavi na sobnu temperaturu sve spore se mogu razmnožiti i izazvati trovanje. Toksini, naime, uzrokuju pojavu dijareje, mučninu i povraćanje. 

Krompir

Podgrevanje kuvanog krompira može biti opasno, naročito u aluminijumskoj foliji zbog bakterije klostridijum botulinum. Ona može dalje da se razvija ako krompir ostavimo na sobnoj temperaturi i da izazove botulizm. Mikrotalasna pećnica ne ubija bakterije, pa razmislite dobro pre nego što umotate krompir u foliju i ostavite ga van frižidera. 

Ljute papričice

Prilikom zagrevanja ljutih papričica kapsaicin, začinska aroma iz tog povrća, ispušta se u vazduh i može  da prouzrokuje problem s očima u vidu pečenja očiju ili grla. Takva situacija se jednom prilikom desila u Ročesteru u Njujorku kada je podgrejan biber iz mikrotalasne pećnice napravio haos zbog čega je zgrada morala da bude evakuisana jer su stanovnici počeli da kašlju i imaju problem s disanjem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)