Odrasli

Evo šta hrana koja sadrži gluten može da uradi telu! Stručnjaci otkrivaju: Ovo su simptomi koji ukazuju na to da vam on smeta, JEDAN ZAPREPAŠĆUJE!

Nutricionistkinja Milka Raičević je otkrila koji su to tipični znacu upozorenja na glutensku enteropatiju i dodala da je glavni krivac za depresiju upravo gluten!

16.09.2022 15:46

Evo šta hrana koja sadrži gluten može da uradi telu! Stručnjaci otkrivaju: Ovo su simptomi koji ukazuju na to da vam on smeta, JEDAN ZAPREPAŠĆUJE!
shutterstock.com

Netolerancija na gluten predstavlja jednu od najrasprostranjenijih bolesti današnjice, zato u savremenom svetu ne treba ignorisati simptome koji mogu da ukažu na taj problem. Njegovo dugotrajno ignorisanje može izazvati niz bolesti i teškoća koje dodatno otežavaju inače stresnu svakodnevnicu.

Gluten je prirodni protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i sličnim vrstama žitarica, ali je prisutan i u većini drugih namirnica koje svakodnevno konzumiramo, poput hleba, testenina ili keksa. Tako se pojavljuje u bilo kom jelu koje sadrži žitarice, a u mnogim obrocima je i dodatak. Nalazi se u raznim namirnicama zbog samog procesa njihove proizvodnje, kao i u funkcijii vezivnog elementa.

O netoleranciji na gluten je masovno počelo da se govori tek kada je naš najbolji teniser Novak Đoković otkrio da on muči muku s tim problemom, kao i da je zbog toga promenio kompletnu ishranu.   

Foto: Shutterstock

Oprez prilikom konzumiranja hleba

Iako je nutricionistički značaj glutena zanemarljiv, njegove tehničke karakteristike su korisne za pripremu jela od brašna. Interesantno je znati da upravo on u kombinaciji s vodom čini testo lepljivom masom, pa se ono na taj način lakše obrađuje. Zaslužan je i za elastičnost testa, povezuje sve sastojke, a od njega dolazi i hrskavost peciva koje toliko volimo da svakodnevno doručkujemo.

Genetika u večini slučajeva glavni krivac

U velikom broju slučajeva nemogućnost varenja glutena rezultat je genetike. Neki drugi faktori mogu biti oslabljen imunološki sistem, infekcije i način ishrane.

Intolerancija na gluten pojavljuje se u više oblika, od kojih je svaki različit. Osobe koje su prepoznale taj problem muče muku s nadimanjem stomaka, problemom s crevima, probavom i generalno lošim funkcionisanjem digestivnog trakta. 

Foto: Shutterstock

Bol je kod osoba netolerantnih na gluten prisutan gotovo odmah posle jela

Procenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju netoleranciju na gluten ili celijakiju, kako se još naziva, to stanje ne dijagnostikuje. Takođe, smatra se da je skoro 40% svetske populacije netolerantno na gluten. Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, to bi moglo da znači da se i vi ubrajate u tu grupu.

10 simptoma koji ukazuju na celijakiju 

  • Probavne smetnje: nadutost, gasovi, česti prolivi, pa čak i zatvor 
  • Keratoza pilaris, poznatija i pod imenom “pileća koža” ili "guščija koža"
  • Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten
  • Prisustvo nekog autoimunog oboljenja poput Hašimoto sindroma, reumatoidnog artritisa, lupusa, psorijaze, ulceroznog kolitisa, skeloderme ili multiple skleroze
  • Neurološki simptoni, vrtoglavica ili gubitak ravnoteže
  • Hormonska neravnoteža
  • Migrenske glavobolje
  • Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije
  • Upale, otok ili bol u zglobovima, prstima, kolenima i kukovima
  • Problemi sa raspoloženjem, anksioznost i depresija
  • Nutricionistkinja Milka Raičević otkrila je za Srećnu Republiku da je pored pomenutih simptoma veoma važno ustanoviti i da li je u kratkom vremenskom periodu došlo do gubitka težine, a što je veoma važno kada su u pitanju deca.   

    printscreen

    Nutricionistkinja Milka Raičević

    - Prva i osnovna stav, pogotovo kod dece, u slučaju postojanja netolerancije na gluten primetan je gubitak telesne težine i pojava čestih dijareja. Kod odraslih je prvi simptom neobična “napetost” u želucu, kao i nadutost. Te osobe, šta god da pojedu, stomak podseća da se dešava nešto u organizmu što im ne prija. Kod njih se uglavnom beleži smanjenje kilaže, nagon za povraćanjem, stalni prolivi i učestale promene raspoloženja - istakla je naša sagovornica. 

    Dijareje i zatvori su česta stvar kod netolerantnih na gluten, ali Raičevićeva ističe da je potrebno obratiti pažnja i na miris fecesa.

    - Miris fecesa je karakterističan. On ne samo što je jak i neprijatan, već ima kiselkast miris, koji ukazuje na netolaranciju. Posle obroka je pored nadiminja prisutan i uporan jak bol u crevima - dodala je ona. 

    Foto: Shutterstock

    Stomak odmah reaguje bolom kada mu nešto smeta

    Bolovi u zglobovima takođe mogu da budu znak za alarm, pa čak i izražena depresija, što je mnoge koji malo znaju o tom oboljenju, poprilično zaprepastilo.   

    - Ljudima uvek nešto smeta, ali često nisu svesni da im smeta ono što bi zapravo trebalo da im da energiju. Zato se često dešava da su ti ljudi depresivni, a da ne znaju pravi razlog. Glutenska enteropatija je bolest. Bitno je da se dijagnoza uspostavi što pre, budući da postoji i način lečenja. Postoje metode otkrivanja bolesti i ako se uspostavi da jeste prisutna, onda je to doživotno. Dobija se spisak namirnica koje ne smeju da se jedu i zamenska brašna koje se dobijaju na recept - naglasila je nutricionistkinja. 

    Ukoliko nekome smeta gluten, ali nije utvrđeno ili dokazano da ima celijakiju, savet je da se prekine sa takvom ishranom. 

    - Uvek treba izbaciti gluten ukoliko se posumnja na je on okidač za probleme. Međutim, to ne treba da se radi zbog pomodarstva. Ako vam zaista smeta, prekinite da uzimate gluten mesec dana, pa postepeno ubacujte te iste namirnice da biste proverili kako ćete reagovati. Moguće je da ste zaista netolerantni, ali je isto moguće da je u pitanju sama namirnicom koja u kombinaciji sa nekom drugom izaziva nelagodu - istakla je Raičevićeva.

    Foto: Shutterstock

    Stalni bol u stomaku i te kako utiče na kvalitet života

    Savet nutricionistkinje je i da se vodi dnevnik ishrane.

    - Veoma je bitno da se vodi nutritivni dnevnik, pogotovo kod osoba koje primećuju da su nadute, nervozne, depresivne. Depresija se javlja jer se netolarenacijom na gluten smanjuje nivo serotonina, tako da su te osobe baš “jadne”, a da nisu ni svesne zašto - zaključuje Raičevićeva.

    Pre nego što prestanete da jedete hleb ili omiljenu picu, obavezno se pobrinite da vam specijalisti dijagnostikuju bolest. Oni će saznati da li imate netoleranciju na gluten i ako imate, koji je tip. Sva tri oblika netolerancije imaju jednu zajedničku stvar, a to je da je dokazano da bezglutenska ishrana umanjuje bolne simptome.

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

    BONUS VIDEO

    Komentari (0)