Telo

Metode i najefikasnije vrste DEPILACIJE: Ovo bi trebalo da znaju sve dame

Koja je vrsta depilacije najefikasnija, koliko se vosak godinama menjao, šta je to laserska epilacija, kada nije preporučljivo depilirati se? Na ova i mnoga druga pitanja odgovore daje kozmetičarka Vesna Rakić.

15.08.2022 17:00

Metode i najefikasnije vrste DEPILACIJE: Ovo bi trebalo da znaju sve dame
Foto: Shutterstock

Depilacija potiče od latinske reči "pilus" što znači dlaka i prefiksa "de" što znači odstranjivanje. Ona je nastala u starom Egiptu. Depilaciju su tako prvo praktikovale žene faraona. Prvo su postojali brijači pa šećerna pasta, a brijalo se gotovo sve osim obrva i kose. Prvi preci brijača pojavili su se 30.000 godina p.n.e. Bakarni brijači pojavili su se 3.000 godine p.n.e. u Indiji i Egiptu. Egipćanke su pravile depilacionu smesu od ulja i meda. Depilacija je u Rimskom carstvu bila odlika staleža, a kasnije se u mnogim kulturama neizdepilarano telo smatralo nečistim.

Vosak se sa godinama menjao. Danas je u upotrebi više vrsta depilacija poput depilacije tolim i hladnim voskom, šećernim voskom, šećernom pastom ili trajne epilacije, a svaka od njih je bolja solucija od brijanja. Bitno je da depilaciju radi osoba koja je obučena za to i da se depilacija izvodi uvek u salonu.

Pixabay.com

Drevni Egipat otkrio depilaciju

Istorija voska

Topao vosak, njegova pretapanja i drugo je bilo neuporedivo teže nego što je danas to slučaj. Međutim i dalje se devojke po salonima "ne hvataju" tek tako za depilaciju. One pre biraju da rade nokte ili šminku, jer depilacija je fizički zahtevan posao zbog čega se kozmetičari ne utrkuju da je rade.

Vesna Rakić (59) je kozmetičarka koja se 13 godine u svom salonu, osim ostalog, bavi i depilacijom. Ona je za čitaoce Srećne Republike otkrila sve nedoumice po pitanju najefikasnijih metoda kojima ćemo odstraniti neželjene dlačice.

Depilacija je nešto što je stvar lične higijene. Svakoga meseca kada se depiliramo skidamo i mrtvi sloj kože i vršimo piling. Kultura življena se menja iz godine u godinu, a danas se mahom depiliraju i muškarci. Vreme se promenilo kao i sam stil života, o čemu nam govori i Vesna.

Da li depilirati pazuh?

Uklanjanje dlačica ispod pazuha je svakodnevni posao većine žena, pa mnoge od njih posežu za depilacijom ovog područja.

Stari, iskusni kozmetičari su naučeni da se pazuh zbog prisustva žlezda ne depilira. Lično sam protiv skidanja dlačica na pazuhu. Koža je tu tanka, boli, lojne žlezde su prisutne kao i kapilari, tako da nije preporučljivo - upozorava kozmetičarka.

Vrste depilacija

Ona objašnjava da postoji više vrsta depilacija, a na mušteriji je da zajedno sa kozmetičarkom odluči koja je najbolja.

- Postoje profesinalne celulozne trake koje su jednokratne i bacaju se. Šećerni vosak i šećerna pasta za depilaciju su takođe za jednokratnu upotrebu. Moja preporuka je da se depilacije uvek rade u salonu, a ne kod kuće. Vi kada radite u kućnoj varijanti depilaciju, nikad ne možete sami da povučete dlaku pod takvim uglom i da je izvučete iz korena. Ukoliko se malo promeni smer, vi ćete samo pokidati dlaku i nećete je izvući iz korena. Vreme između depilacija je individualno nekada 2, a nekada 3 nedelje - objašnjava Rakić.

Pixabay.com

Pazuh se ne savetuje da se depilira

Šećerni vosak i pasta, razlike

Kozmetičarka dodaje da se od vrste depilacije zavisi i koliko će čupanje dlačica boleti.

- Postoji topla i hladna depilacija, a tu je i laserska epilacija. Tesktura voska se menjala, napredovala je tehnologija i sada se radi šećernim voskovima. Depilacija šećernim voskom i šećerna pasta su dve depilacije koje su sada u trendu i manje su bolne. Hladna depilacija se maže u pravcu rasta dlake, a skida se trakom suprotnom od smera rasta dlake. Šećerna pasta se radi ručno, ali poslednje 2 godine se pojavila i šećerna pasta u patronama i koristi se identično kao i vosak. Jedina razlika je što se pre depilacije šećernom pastom natalkira deo koji se depilira, ne ide nikakvo drugo sredstvo sem talka i maže se patronom u pravcu rasta dlake, a skida se trakama u suprotnom pravcu. Ovo je najsavremenija metoda i ja nisam ni radila ručno pastom bez patrona. Šećerna pasta koja se pak radi ručno se maže u suprotnom pravcu od smera rasta dlake, a čupa se u smeru rasta dlake i u tome je razlika - kaže kozmetičarka.

shutterstock.com

Vrste depilacije

Koža posle depilacije

- Kada se radi depilacija istanjuju se i proređuju se dlačice. Posle depilacije šećernom pastom koža je mnogo mekša i baršunastija. Vosak se lepi za kožu, a šećerna pasta se lepi za dlaku i zato je bolja depilacija šećernom pastom pošto je to mnogo kvalitetnije. Patrona šećerne paste je duplo skuplja od patrone hladnog voska - otkriva Rakić.

Ona objašnjava i da količina bola zavisi i od regije tela koja se tretira.

- Kada govorimo o osetljivosti, velike su razlike da li se radi bikini zona, potkolenica, pazuh, ruke ili butine. Prag osetljivosti klijenata je različit. Osobe koje dolaze retko na depilaciju, recimo samo pred godišnje odmore, će verovatno više boleti nego one koji to rade redovno. Kod onih koji se redovno depiliraju su dlačice tanje i kraće. Maljavost je individualna, ali zavisi i od godina klijenta. Interesantno je da se voskom kod plavih ljudi one svetle dlačice jako teže skidaju - priča kozmetičarka.

pexels.com

Koža posle depilacije je mekša

Laserska epilacija

Ipak, u slučaju kada želite da trajno uklonite maljavost, rešenje je laser.

- Sve što ima koren mora da raste. Laserska epilacija je najkomfornija jer se njome dovoljno uklanja koren dlačica. Međutim, ovde je neophodan određeni broj tretmana. Oni su u Srbiji veoma skupi, a i pored toga morate da se 2-3 puta godišnje izdepilirate. U pitanju su veliki aparati kojima se laserska epilacija radi, veličine šporeta recimo. Postoje sada manji aparati koji izgledaju kao pištolji nalik fenu, ali to mora da radi edukovano lice, zato nemaju svi saloni tu mogućnost - upozorava Rakić.

Privatna arhiva

Kozmetičarka Vesna Rakić

Kome se ne savetuje depilacija

Ona objašnjava i da ima i onoh kojima se uklanjanje dlačica ne savetuje.

- Osobe kojima se ne preporučuje su onkološki bolesnici, pojedinci koji imaju problema sa štitnom žlezdom, svi oni koji su alergični ili ko ima bilo koje promene na koži. Mladeži su pogotovo osetljivi i u bilo kojoj vrsti depilacije ih treba izbegavati, kao i neravnine na koži ili masna tkiva - objašnjava Vesna Rakić.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)