Dijeta

Ovih 5 namirnica postaju ZDRAVIJE kada ih skuvate

Iako su zdrave same po sebi, kuvanjem ovih 5 namirnica postaju još zdravije, pa ih slobodno termički obradite pre jela.

05.08.2022 13:00

Ovih 5 namirnica postaju ZDRAVIJE kada ih skuvate
Pixabay.com

Trenutno važi pravilo da su najbolje namirnice koje se jedu sirove i one se smatraju najzdravijim. Mnogi tako doručak počinju upravo sirovim voćem i povrćem od kojih su popularni razni miksevi u vidu smutija. S druge strane, kuvanje kod pojedinih namirnica doprinosi većem iskorišćavanju zdravih sastojaka. 

Kuvanje povrće pak dovodi do toga da naše telo usvaja više beta karotena nego ako bi ga jeli sirovog, a ono je tako ukusnije i mnogo lakše za varenje. Da bismo sačuvali što više vitamina, a pre svega C i B, povrće bi trebalo da se kuva u što manje vode i što kraće, tek toliko da bude skuvano. Takođe je bitno da povrće ne ostaje dugo potopljeno u vodi pre pripreme jer upravo tako ono ispušta mnoge hranljive sastojke. Voda u kojoj se povrće priperemalo ne treba baciti, već se može iskoristiti za pripremanje supe ili čorbe. Pri iskoristivosti zdravih namirnica kod kuvanja nema razlike da li se kuva zamrznuto ili sveže povrće. 

Srećna Republika otkriva i kojih je to 5 namirnica koje kuvanjem postaju zdravije. 

1. Šargarepa

Pixabay.com

Šargarepa najzdravija kuvana

Šargarepa je izuzetno zdrava ako se jede kuvana. Međutim, dijabetičari bi trebalo da budu obazrivi budući da ona u takvom obliku ima veći glikemijski indeks. Karotenoidi se u telu transformišu u vitamin A koji je neophodan za dobar vid, imunitet i kosti. Šargarepa će zadržati još više hranljivih materija ako se kuva neoljuštena.

2. Spanać

Spanać je prepun gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, cinka, ali je sve to prisutno u znatno većoj meri kada je spanaća skuvan. Oksalna kiselina u sirovom spanaću sprečava apsorpciju ovih elemenata i do 50% kako su pokazala istraživanja, a to se naročito odnosi na kalcijum i gvožđe. Kuvanje ovog povrća utiče da se zadržava i dobra količina vitamina B9-folata, koji je veoma bitan za zdrav kardiovaskularni sistem. 

3. Brokoli

Pixabay

Brokoli najbolji skuvan

Glukozinolati koje brokoli sadrži imaju dosta sumpora i bitan su antioksidans, ali da bi bili bolje iskorišćeni potreban je enzim mikozinaza, tako da je kuvanje na pari odlično za ovo povrće, jer se on ne gubi kao ni vitamin C. Aktivacija ovog enzima pospešuje se i ako se brokoli pre kuvanja isecka i ostavi 30 minuta.

4. Kelj 

Kelj je zdraviji kada se skuva na pari. Taj proces inaktivira enzim koji sprečava da organizam usvoji jod, toliko bitan za zdravu tiroidnu žlezdu.

5. Karfiol 

shutterstock.com

Čorba od karfiola

Za karfiol važi sve kao i za brokoli.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)