Tetka Saveta

Očistite ribu u samo JEDNOM POTEZU: Trik koji ćete obožavati!

Letnje vrućine su idealne za ribu i laganu salatu, a ukoliko su vam do sada dosadne koske večito smetale, krajnje je vreme da naučite kako da pre prženja ribi odstranite koske i to za par sekundi!

22.07.2022 14:00

Očistite ribu u samo JEDNOM POTEZU: Trik koji ćete obožavati!
Foto: Shutterstock

Riba je idealna mediteranska hrana koja bi trebalo da bude što učestalija tokom udarnog tropskog naleta vrućina. Meso bi trebalo izbegavati, ali to se ne odnosi i na ribu. Srećna Republika je detaljno već pisala o tome koliko je riba zdrava i da je savet da se što češće nađe na trpezi. Nutricionisti su došli do rezultata da je idealna količina ribe na nedeljnom nivou od 280-400 g što znači da bi vam se mogla naći na trpezi 2 puta nedeljno.

Riba je bogata Omega 3 kiselinama, a brojna istraživanja došla su do rezultata da ove vitamine najbolje unosimo ukoliko direktno jedemo redovno ribu, a ne da posežemo za suplementima budući da oni nisu najzdravije rešenje.

Pixabay.com

Idealan i zdrav obrok

Vrućine zahtevaja laganiju ishranu. Naša preporuka je da to bude riba, bareni ili pečeni krompir i spanać, blitva ili zeleniš i povrće po izboru. Krompir salata je uz ovo idealna, a umesto sirćetom začinite je limunom.

Mnogi izbegavaju ribu zbog prženja, ali na sreću dobro snabdeveni marketi i ribarnice su puni pržene ribe, tako da nema više izgovora nekonzumiranju ovog zdravog obroka. Drugi problem predstavlja samo čišćenje kostiju zbog čega mnogi pre posežu za filetima.

Pixabay

Naučite da čistite ribu!

Možda ste do danas muku mučili sa čišćenjem ribe prilikom pripreme, ali Srećna Republika odaje trikove da najlakše odstranite koske.

Na Instagram snimku vidimo i savršen brzi trik koji vam garantuje da ćete očas posla neprijatne koske izbaciti iz sveže ribe, a evo i kako.

Ribi kao i uvek odstranite glavu, potom je uhvatite obema rukama za rep i neka visi nadole. Brzo je zarotirajte ukrug i dalje je držeći za rep. Riba pošto je napravila ceo krug u vazduhu se već sama pocepala na dva dela. Spustite je i videćete da na jednoj strani nema kostiju, dok je cela kost ostala na drugoj strani, pa tu središnu kost odmah i izvadite!

Ispržena riba sad neće imati kosti koje će vas ometati u jelu, iako je savet da uvek prilikom konzumiranja ove namernice dodatno vodite računa.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)