Riba je idealna mediteranska hrana koja bi trebalo da bude što učestalija tokom udarnog tropskog naleta vrućina. Meso bi trebalo izbegavati, ali to se ne odnosi i na ribu. Srećna Republika je detaljno već pisala o tome koliko je riba zdrava i da je savet da se što češće nađe na trpezi. Nutricionisti su došli do rezultata da je idealna količina ribe na nedeljnom nivou od 280-400 g što znači da bi vam se mogla naći na trpezi 2 puta nedeljno.
Riba je bogata Omega 3 kiselinama, a brojna istraživanja došla su do rezultata da ove vitamine najbolje unosimo ukoliko direktno jedemo redovno ribu, a ne da posežemo za suplementima budući da oni nisu najzdravije rešenje.
![](/data/images/2022-05-04/6561_przena-riba_f.jpg?t=1658420770)
Pixabay.com
Vrućine zahtevaja laganiju ishranu. Naša preporuka je da to bude riba, bareni ili pečeni krompir i spanać, blitva ili zeleniš i povrće po izboru. Krompir salata je uz ovo idealna, a umesto sirćetom začinite je limunom.
Mnogi izbegavaju ribu zbog prženja, ali na sreću dobro snabdeveni marketi i ribarnice su puni pržene ribe, tako da nema više izgovora nekonzumiranju ovog zdravog obroka. Drugi problem predstavlja samo čišćenje kostiju zbog čega mnogi pre posežu za filetima.
![](/data/images/2022-02-24/4019_riba-i-povrce_iff.jpg?t=1658420817)
Pixabay
Možda ste do danas muku mučili sa čišćenjem ribe prilikom pripreme, ali Srećna Republika odaje trikove da najlakše odstranite koske.
Na Instagram snimku vidimo i savršen brzi trik koji vam garantuje da ćete očas posla neprijatne koske izbaciti iz sveže ribe, a evo i kako.
Ribi kao i uvek odstranite glavu, potom je uhvatite obema rukama za rep i neka visi nadole. Brzo je zarotirajte ukrug i dalje je držeći za rep. Riba pošto je napravila ceo krug u vazduhu se već sama pocepala na dva dela. Spustite je i videćete da na jednoj strani nema kostiju, dok je cela kost ostala na drugoj strani, pa tu središnu kost odmah i izvadite!
Ispržena riba sad neće imati kosti koje će vas ometati u jelu, iako je savet da uvek prilikom konzumiranja ove namernice dodatno vodite računa.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)