Tetka Saveta

PROSIPATE MLEKO, BACATE HRANU... Saveti kako izaberete najsvežije namirnice tokom letnjih meseci!

Leto je period godine kada se hrana, zbog prevelike toplote, brže kvari, a mi ćemo vam pomoći da se takve stvari ne dešavaju.

07.07.2022 11:00

PROSIPATE MLEKO, BACATE HRANU... Saveti kako izaberete najsvežije namirnice tokom letnjih meseci!
Foto: Shutterstock

Leto je period u kome nemamo potrebu za velikim unosom hrane. Naš organizam nam signalizira da mu nisu potrebna jaka i začinjena jela, već obroci koji su lagani. Suhomesnati proizvodi, pržena i masna jela treba izbegavati.

Preporuka je da se tokom letnjih meseci unosi veća količina tečnosti i sezonskog voća i povrća. Upravo to su namirnice koje sadrže veliki procenat vode i elektrolita koje gubimo znojenjem. Kada je reč o unosu mesa, trebalo bi najviše konzumirati ribu i piletinu.

Poseban oprez leti je neophodan prilikom kupovine i pripreme hrane. Kupovina namirnica na otvorenim tezgama se ne savetuje. Pravi izbor su dobro snabdeveni marketi sa velikim prometom, gde roba ne stoji dugo i čuva se u frižiderima i zamrzivačima.

Foto: Shutterstock

Miris je uglavnom taj koji odaje svežinu namirnica

Sveže meso

Meso je čest uzročnik zdravstevnih tegoba u letnjim mesecima. Savet je da izbegavate roštilj, prženu i preterano začinjenu haranu. Meso, kada je sveže je jarko cvrene boje. Kako se kvari njegova boja iz crvenkaste prelazi u zagasitiju nijansu koja više nije izrazita. Miris je još jedna bitna stavka koja je kod mesa najupečatljivija.

Čim osetite da je miris postao izraženiji i "otužniji", a boja je iz crvene prešla u tamniju, to je znak da je već počelo da se kvari. Najbolje je da takvo meso bacite, kako ne biste rizikovali trovanje hranom. Još jedan trik provere svežine mesa je pritiskanjem. Sveži komadi će brzo povratiti svoj stari oblik, dok kod pokvareih to nije slučaj.

pexels.com

Sveže meso je crvenkaste boje

Priprema mesa

Termičkom obradom, kuvanjem ili pečenjem, uspešno se eliminiše većina mikroorganizama. Ipak to ne važi za mesne prerađevine koje su već počele da se kvare. Nedovoljno skuvana ili pečena hrana takođe predstavlja pogodno tlo za razvoj štetnih mikroorganizama. Jelo se servira odmah po pripremanju, jer je na sobnoj temperaturi podložno kvarenju. Leti je preporuka i da se samo jednom podgreva. Sveže meso može stajati u frižideru maksimalno 2 dana, a pečeno u vidu roštilja do 7 dana. Kada je recimo skuvano u vidu paprikaša neće se pokvariti 2-3 dana.

Jaja

shutterstock.com

Jaja držite leti u frižideru

Jaja su posle mesa druga po redu namirnica gde vreba opasnost od trovanja salmonelom. Kroz ljusku jajeta bakterije lako prodiru. Zato ih kupujte u prodavnici i uvek obraćajte pažnju na datum koji se nalazi na pakovanju. Izbegavajte da ih kupujete na pijaci bar tokom leta. Kada razbijete jaje, pomirišite žumance. Ukoliko neprijatno miriše, odmah ga bacite. Miris će biti taj koji će vam u startu ukazati da nešto sa njim nije u redu. Obavezno ih držite leti u frižideru.

Riba

Svežu ribu prepoznaćete po sedefastoj nijansi, vlažnoj koži, bistrom oku i tvrdom stomaku. Ukoliko odstupa od ovih kriterijuma, jasno je da je pokvarena. Miris je taj koji odaje sve namernice, a posebno ribu, koja inače ima jači miris. Najbolje je da je u letnjim mesecima kupujete direktno od ribolovaca ili zaleđenu. Ukoliko nemate proverenu ribarnicu u blizini, kupujte isključivo zaleđenu ribu. Sveža riba se u frižideru neće pokvariti 2 dana, a pečena 7.

Mlečni proizvodi

shutterstock.com

Mečni poizvodi su posebno kvarljivi leti

Mlečni proizvodi mogu da budu veoma opasni tokom leta. Ukoliko stoje van frižidera kvare se čak i kada su neotvoreni. Sosevi i razne vrtste pavlaka i majoneza su žarišta bakterija. Preporuka je da i kada kupujete pljeskavice se uzdržite od ovih dodataka. Načeto mleko ili pavlaka u frižideru ostaje sveže samo nekoliko dana tokom leta, dok preko zime može mnogo duže da izdrži. Kiseo ukus je siguran znak da mlečni proizvodi više nisu ispravni i obavezno ih odmah bacite. Sveži mlečni proizvodi maksimalno u frižideru mogu da stoje 7 dana.

Voće i povrće

Voće je najbolje da se kupuje sezonsko. Ono ne samo što je zdravije, već je i ukusnije. Ne preterujte sa količinom, kupujte manje, ali češće kako biste ga konzumirali u uvek svežem stanju. Pre nego što voće odložite u frižider, prekontrolišite da li ima pokvarenih ili oštećenih plodova i odmah ih bacite. Boja koja odlikuje sveže voće je jarka i topla nijansa. Ono koje je počelo da se kvari je tamnije boje, osetno je mekše, a miris je ponovo taj koji ga najbolje odaje.

Povrće je izdržljivije od voća, ali i ono teško podnosi tople dane. Zeleniš je posebno ugrožen kad je sparno. Spanać, blitvu, brokoli, grašak, rukolu, zelenu salatu i začinske biljke trebalo bi da upotrebite što pre. Sparušen izgled i gorak ukus jasno će vam staviti do znanja da je nečemu došao kraj.

Hleb i peciva

pexels.com

Posebno obratite pažnju na hleb

Hleb je nešto na šta u letnjim mesecima morate najviše da obraćate pažnje. Kada se pokvari on neće drastično promeniti ni boju, ukus ili miris. Buđ koja se pojavila na hlebu ponegde je ona koja je vidna "golim okom". Sam proces truljenja hleba započeo je odavno. Ne secite buđ, već odmah bacite ceo hleb. Mnoge namirnice imaju određeni rok trajanja, ali je on zbog boravka na višim temperaturama smanjen. Hleb iz frižidera možda nije sjanog ukusa, ali tako će on duže ostati svež. Isto važi i za sva peciva.

Mnogim namirnicama, prvenstveno voću, možete produžiti svežinu tako što ćete ga izvaditi iz kese i staviti u staklenu teglu sa poklopcem. Povrće takođe po kupovini obavezno izvadite iz kese. Potrudite se da jabuke uvek držite dalje od ostalih namirnica. Ukoliko su blizu doći će do truljenja okolnih proizvoda, zbog kiselne koje su u njima.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)