Tetka Saveta

Ako želite da se rashladite, OSVEŽITE PRVO OVAJ MALI DEO TELA! Iznenadiće vas šta može da vam pomogne, a tek šta NIKAKO NE TREBA DA PIJETE!

Ukoliko vas vreli dani plaše i želite da što pre nađete rešenje za spas od visokih temperatuta, mi vam donosimo 5 genijalnih trikova koji će vam olakšati život na poslu, kod kuće, ali i u kolima.

28.06.2022 18:00

Ako želite da se rashladite, OSVEŽITE PRVO OVAJ MALI DEO TELA! Iznenadiće vas šta može da vam pomogne, a tek šta NIKAKO NE TREBA DA PIJETE!
shutterstock.com

Vremenske prognoze u letnjem periodu često umeju da nam unesu nemir, a na sam spomen tropskih temperatura većina nas se hvata za glavu. Svi smo već čuli da je hidratacija ključna, kao i da bi uvek trebalo da nosimo flašicu vode sa sobom, da se ne izlažemo sunčevim zracima od 11 do 16 časova i da nosimo svetlu i prozračnu odeću.

Ipak, većina nas može da posvedoči da neke od tih stvari jednostavno ne daju željene rezultate, a ukoliko se skućite ispod klime tokom radnog vremena, po izlasku sa posla će vas dočekati pravi temperaturni šok. Portal Srećna Republika vam donosi 5 savršenih saveta da preživite vrućine sa osmehom na licu.

1. Manje vina, manje vina

shutterstock.com

Pivo na plaži

Iako bi se tokom leta većina nas po povratku sa posla prvo uhvatila za flašu hladnog piva, to je i te kako greška. A verovali ili ne, ni ledena kafa vam ne bi bila od velike pomoći. Kako kažu stručnjaci, ti napici imaju dijuretički karakter, te pospešuju izlučivanje tečnosti i izazivaju dehidrataciju. Stoga, njih zaobiđite u širokom luku, posebno toplu kafu koja, koliko god da vam pomaže pri podizanju energije, kasnije može da ima suprotan efekat.  

2. Limun i so, bez tekile

shutterstock.com

Limunada

Iako bi alkohol trebalo izbegavati, postoje napici koji će vas i osvežiti i rashladiti. Savršen primer za to je limunada, ali umesto šećera, u nju dodajte malo … soli. Tako je, dobro ste pročitali, takav napitak će vam nadomestiti tečnost i elektrolite koje ste izgubili prekomernim znojenjem na vrelom letnjem suncu.

3. Lagana hrana

shutterstock.com

Tanjir salate

Ne samo da će vam na tropskim vrućinama biti mnogo teže da svarite obroke prepune proteina, nego će vam od njih biti još toplije. Za to postoji i sasvim opravdan razlog. Naime, namirnice bogate proteinima povećavaju metaboličku toplotu i povećavaju telesnu temperaturu. Zato, manje mesa, više povrća i leto će vam biti podnošljivije.

4. Mokre čarape

Ukoliko na posao odlazite automobilom, znate već da je tokom leta to prava tortura. Motor greje, klima uređaj hladi, vama stopala otiču, a kada iz tog miksa toplo-hladnog vazduha izađete na vreli aspfalt, samo korak vas deli od toplotnog udara. Ukoliko to želite da izbegnete, navucite na stopala mokre čarape. Ne, uveravamo vas da nismo udareni mokrom čarapom po glavi, ovaj trik savršeno funkcioniše. Potapanje stopala u hladnu vodu ili navlačenje vlažne odeće ili čarapa će vas rashladiti dok ne stignete na posao i opustiti. Čarape će se do kancelarije ionako osušiti, a ukoliko se to ne desi, jednostavno ih skinite i obucite rezervne. Pritom, kada se vratite s posla, ukoliko priredite hladnu kupku vašim prstima na nogama, to će vas, verovali ili ne, opuštiti više nego bilo šta drugo.  

5. Da kancelarija ne postane sauna

shutterstock.com

Žena u kancelariji sa ventilatorom

Na radnom mestu uklonite sve dodatne izvore toplote. Obične sijalice proizvode dodatnu toplotu, te ih nemojte paliti ukoliko vam zaista nisu neophodne. Dani su tokom leta duži, iskoristite prirodnu svetlost koliko god možete. Računari i ostali elektronski uređaji koji ostaju uključeni takođe dodatno zagrevaju prostoriju, te bi bilo dobro da ih isključite barem dok ste na pauzi. Ukoliko kancelarija nije klimatizovana, investirajte u stoni ventilator, a ukoliko imate ledomat na poslu, ispred ventilatora stavite posudu punu leda. Rashladiće vazduh oko vas, te će moći lakše da se diše.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)