Tetka Saveta

UŠTEDITE NA MAJSTORIMA: Kako očistiti i popraviti klima uređaj?

Neredovan servis klima uređaja ne samo da će prouzrokovati loš kvalitet vazduha u vašem domu, već će doprineti da se razmnožavaju bakterije i gljivice. Udisanje tog vazduha može dovesti do hroničnih respiratornih oboljenja i može ugroziti zdravlje ljudi i dece koji su skloni alergijama. Kako najjednostavnije očistiti klima uređaj, ako to ne zahteva intervenciju stručnog lica?

24.06.2022 11:00

UŠTEDITE NA MAJSTORIMA: Kako očistiti i popraviti klima uređaj?
shutterstock.com

Iako se nijedno domaćinstvo ne može danas zamisliti bez klime, nije dovoljno držati ovaj uređaj u sobi i samo koristiti daljinski upravljač po potrebi. Da bi klima dobro radila, kako bi prostor bio rashlađen u predstojećim vrelim danima, mora se voditi računa o njenoj funkcionalnosti.

Razvitak bakterija prilikom usisavanja prašine i taloženja unutar ovog uređaja, može uticati na zdravlje svih onih koji borave u tom prostoru, a posebno se može odraziti na starije osobe koje pate od hroničnih oboljenja i alergija, kao i na decu. Zato, ne treba dugo držati klima uređaj prljavim ili reagovati tek kad se pokvari, nije na omdet da ono što je u našim rukama, sami sprovedemo.

shutterstock.com

Vazduh koji klima rashlađuje tokom leta, ili greje zimi značajno utiče na zdravlje porodice

Da li i kada treba čistiti klima uređaj?

Stručnjaci preporučuju da se ovaj uređaj čisti u skladu sa tim koliko se i koristi. Ako je njegova upotreba tokom vrelih dana češća, to znači da je potrebno očistiti ga  barem 2 puta godišnje, pre i posle sezone, a tokom letnje sezone i češće. Tokom njegovog rada, vremenom se može unutar kutije nakupiti prljavština i prašina, što može da ometa njeno funkcionisanje, a sve što za početak možete učiniti je da osnovno "servisiranje" sprovedete u svojoj režiji. 

Najpouzdanija sredstva kojima ćete očisiti ovaj uređaj za rashlađivanje, su ona koja su specijalno namenjena za to i koja će uništiti bakterije i gljivice i potpuno dezinfikovati uređaj. Ova sredstva nemojte koristiti "na svoju ruku" ili zato što znate kako se koriste, uvek je bolje pročitati uputstvo i tako će i dezinfekcija imati bolji efekat.

Kako ga očistiti?

Čekanje na majstora da vam ugradi ili servisira klima uređaj, nekada može biti i „olimpijska disciplina“, jer sa vrelim danima i potražnja za majstorima je veća. Ukoliko se radi o malom servisu i čišćenju klime koje možete sami da uradite, nije vam potrebno ni mnogo vremena niti posebnog alata.

Filteri su važan deo klima uređaja koji pročišćavaju vazduh, a na njima se zadržava sva nečistoća i prašina koja se usisava iz prostorije. Budući da su oni često i uzrok lošeg rada klima uređaja, ovde ćemo objasniti kako ih očistiti. Loš protok osvežavajućeg vazduha može ukazivati da je neophodno njihova dezinfekcija, a ukoliko je i potrošnja struje veća verovatno je i slab rad klime u pitanju.

pexels.com

Tokom rada klima skuplja pršinu iz vazduh i u njoj se zadržavaju bakterije i mikroorganizmi

Korak 1

Iako mislite da je posao jednostavan, što kada su filteri u pitanju možda i jeste, ipak se treba držati određenih koraka kako bi ceo postupak čišćenja bio odrađen kako treba. Za početak, ugasite potpuno uređaj i isključite ga iz struje.

Korak 2

Očistite spoljnu stranu unutrašnje jedinice klime, a zatim podignite poklopac. Unutra ćete videti filter u obliku mrežice koji ćete izvući, tako što ćete povlačiti donji deo filtera ka gore, a zatim ga izvući ka sebi na dole. Filtere onda potopite u vodu, zajedno sa sredstvom za dezinfekciju, kako bi se otklonila prljavština, mada stručnjaci savetuju da prvo uradite dezinfekciju sredstvom koje sadrži alkohol, a zatim da ga potopite u vodu. Kada se filter nakon ispiranja potpuno osuši, vratite ga u uređaj.

shutterstock.com

Promena filtera i njegovo čiščenje je nešto što je najjednostavnije , a za šta ne morate plaćati majstora

Korak 3                            

Kada ste vratili filter na svoje mesto i stavili poklopac na klimu, nekim blagim sredstvom za čišćenje i krpom prebrišite uređaj spolja kako bi otklonili nakupljenu prljavštinu.

Korak 4

Još jedna stvar koju možete sami da proverite, bez da plaćate majstoru uslugu, jeste odvodno crevo. Pošto je i ono važna karika u čitavom sistemu za rashlađivanje, mora da funkcioniše bez problema. Protok kondenzovane vode može dovesti i nakupljene bube i štetočine u crevu, koje takođe mogu izazvati i curenje vode. Zato je neophodno očistiti i produvati crevo kako bi klima opet dobro radila.

Šta još možete učini sami

Ukoliko klima uređaj ne hladi kako treba, stranice za kućne aparate preporučuju neke jednostavne korake, koje možete proveriti sami, pre nego što klimu date na servis kod ovlašćenog lica.

  • Proverite da li je uređaj ispravno instaliran
  • Izbegavajte instaliranje uređaja u blizini izvora toplote
  • Klima uređaj i rashladna snaga mora da odgovara dimenzijama prostorije
  • Proveravajte čistoću filtera
  • Proverite da li su začepljeni isparivač i kalemovi kondenzatora
  • Proverite usisno crevo i da li ima problema sa protokom vazduha
  • Vazduh iz prostorije ne sme da izlazi (zatvorite vrata, prozore)
  • Promenite režim rada ventilatora ako je na "Fan mode", jer tada niti greje niti hladi

Na kraju, možda je problem sa kompresorom ili su po sredi neki drugi tehnički problemi, koje je ipak bolje da prepustite stručnom licu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)