Tetka Saveta

SAVRŠEN TRAVNJAK za žurku: Stručnjak otkriva tajnu kojom se služe profesionalci

Stručnjak za negu travnjaka otkrivaju 8 tajni kako da vaše dvorište bude savršeno za baštensku zabavu sa prijateljima i kako da tokom žurke neminovna oštećenja trave svedete na minimum

15.06.2022 15:00

SAVRŠEN TRAVNJAK za žurku: Stručnjak otkriva tajnu kojom se služe profesionalci
shutterstock.com

Leto je pravo vreme da u svom dvorištu okupite prijatelje. Raspalite roštilj i uživajte u pogledu na zelenilo. Svaki domaćin želi da u takvim trenucima ima savršeno dvorište sa mekom travom koja budi uzdah divljenja.

Verovali ili ne, to je moguće i to za samo nekoliko sati.Kako je za britanske medije otkrio stručnjak za travnjake Karlos Ril i to je moguće.

Srećna republika otkriva 8 njegovih saveta kao vrhunskog profesionalca kako da vaše dvorište zablista samo za nekoliko sati, ali i kako da neminovna oštećenja trave tokom zabave svedete na minimum.

Tajne profesionalaca

1. Uklonite mahovinu i šiblje po obodima svog dvorišta. Sredite cveće i baštenske biljke, uklonite osušeno lišće i ako je potrebno malo ih potkrešite kako bi imale lep oblik.

2. Travnjak nemojte zalivati na dan kad pravite zabavu u bašti jer će biti suviše meka, a stopala vaših gostiju će upadati u raskvašenu zemlju. Osim toga, gosti mogu i nehotice da oštete vaš travnjak. Najbolje je travnjak zalijete 24 do 48 sati pre zabave kako bi zemlja upila vodu, a trava bila dovoljno jaka da podnese gaženje bez oštećenja.

3. Očistite staze i popločane delove. Za to je nabolje da upotrebite baštensko crevo i jednostavno vodom operite staze i terasu.

4. Travu pokosite 2 do 3 dana pre zabave. Najbolje je koristiti kosilice sa prednjim valjkom koje ostavljaju savršene pruge na travi. Ukoliko se do zabave izgube pruge možete jednostavno proći nekoliko puta po dvorištu sa ugašenim motorom kosilice i pruge će opet biti vidljive.

Pixabay.com

Travu pokosite dan do dva pre zabave kako bi lakše podnela gažanje

5Ukoliko u dvorištu postavljate stolove za večeru neminovno je da dođe do oštećenja trave na mestu gde su noge od stola i stolica. Stolove u dvorištu postavite na kraju, najbolje sat do dva pred dolazak gostiju. Što kraće stolovi i stolice budu na travi to će oštećenja vašeg zelenog pokrivača biti manja.

6. Ukoliko imate natkrivenu terasu, najbolje je da stolove i stolice postavite na balkonu kako biste ste izbegli oštećenje travnjaka kome će posle trebati dosta vremena da se oporavi.

7. Dobra ideja je da umesto običnog stola na travnjak postavite drveni sanduk. Na taj način će površina opterećenja biti veća i ravnomernija, a trava manje oštećena.

8. Prosuto piće i hrana na travnjak takođe mogu oštetiti travu. Da biste to izbegli raščistite nered odmah kad se pojavi. Za proliveno piće dovoljno je isprskati to mesto sa vodom iz creva i šteta na travnjaku biće minimalna

BONUS VIDEO:

Komentari (0)