Tetka Saveta

NAPRAVITE DVORIŠTE U MEDITERANSKOM STULU! Saveti stručnjaka kako da napravite svoj kutak za uživanje!

Mediteranski stil je kao stvoren za dekorisanje otvorenih prostora, preporučuje se prirodni materijali svetlih boja i puno šarenog cveća koje zahteva posebnu negu tokom leta

27.05.2022 13:00

NAPRAVITE DVORIŠTE U MEDITERANSKOM STULU! Saveti stručnjaka kako da napravite svoj kutak za uživanje!
shutterstock.com

Mediteranski način uređenja dvorišta  spada među najpopularnije stilove na svetu. Praktičan je i jednostavan a vašem omiljenom kutku u vrtu daće dozu glamura i elegancije.

Mediteranski stil donosi osveženje, poželjno je da koristite prirodne materijale svetlih boja i dezena, ali to je već stvar ličnog ukusa.

Srećna republika donosi vam nekoliko saveta profesionalaca kako da svoje dvorište uredite u ovom stilu. Biće to vaš omiljeni kutak tokom leta, ali i pravo mesto gde ćete ugostiti prijatelje bilo da je u pitanju opušten nedeljni ručak ili druženje uz čašu hladnog vina tokom toplih letnjih večeri.

shutterstock.com

Ukoliko nemate prirodnu hladovinu po potrebi možete upotrebiti veliki elegantan suncobran

Birajte hladovinu

Svako dvorište ima deo koji je manje ili više tokom dana u debeloj hladovini. Upravo ovaj prostor je idealan da u njega postavite letnju garnituru za sedenje. Ukoliko se okrenuti ka sunčanoj strani može da posluži tenda ili ukusan veliki suncobran koji će vas zaštiti od sunca. Ako pored stolica postavite viseći krevet ljuljašku eto idealnog mesta da malo dremnete posle napornog radnog dana.

 

 

Mediteranski stil je kao stvoren za dekorisanje otvorenih prostora, a izbor baštenske garniture zavisi samo od vas. Dobra preporuka je prirodan drveni nameštaj presvučen meblom svetlih boja. Udobni i mekani jastučići u nežnim, pastelnim tonovima upotpuniće kompletan utisak uz dodir elegancije u vašem omiljenom kutku dvorišta.

Ovo je i dobro mesto za puzavicama koje brzo rastu. Stavite ih uz sam zid na koji ste zakačili rešetku po kojoj će cveće da se „penje“ pa ćete dobiti najlepšu dekoraciju koja može da sakrije i ružan zid. Izbor biljaka je ogroman od klematisa koji cvetaju bogatim cvetovima različitih boja do orlovih noktiju do ruža penjačica.

Pixabay.com

Petunija je jedan od cvetnih simbola Mediterana

Terakota na bezbroj načina

Jedna od karakteristika bilo koje mediteranske bašte su saksije i žardinjere od terakote. Ima ih u svim mogućim oblicima i veličinama, a stručnjaci za cveće savetuju da izaberete one sa  širokim postoljem kako biste zaštitili svoje biljke, a i bašta će biti bezbednija jer ni jak vetar ne može da ih prevrne.

Kombinacija različitih ukusno napravljenih plastičnih saksija i onih od terakote postavljene po dvorištu daće dozu opuštenosti što vam je i potrebno u ovom delu vašeg vrta. Bez obzira koji materijal odaberete vodite računa da vaše cveće i ukrasne biljke imaju dovoljno vlage tokom leta, jer niko ne voli osušeno cveće. Tada ni najskuplja saksija ne može da pomogne.

 

 

Kada je u pitanju kombinacija cveća kod mediteranskog stila poželjno je kombinovanje različitih vrsta i  boja. Nemojte da zaboravite da ubacite saksije sa petunijama i bugenvilijama koje si cvetni simbol Mediterana.

Poslednjih godina posebno su popularni takozvani „kreveti“ za cveće. U tu svrhu može da vam posluži kamenje, stari panj ili uzmite stare daske, ofarbajte ih u vesele boje i s njima jednostavno ogradite manji deo u dvorištu. Naspite zemlju i posadite cveće. Dobićete jedinstven a vrlo efektan ukras u dvorištu koji će sigurno izazvati divljenje svih vaših gostiju.

 

 

Kombinacija boja i tekstura

U mediteranskim dvorištima boje i teksture se mešaju u velikim razmerama. Svetle boje se dobro slažu sa hladnim plavim nijansama kao i nežnim pastelnim bojama. U kombinaciji sa rustičnim drvenim nameštajem, saksijama od terakote i kamenim stazama imaćete zadivljujući mediteranski vrt na koji će vam svi zavideti.

Deo staza možete da obložite i dekorativnim pločicama sa dezenom koji asocira na  Mediteran, kao što je dobro poznata grčka plavo-bela šara. Dobra ideja je i da se napravi mozaik koji se često možete videti u vrtovima luksuznih vila na moru. Mogu se koristiti za ukrašavanje podova, terasa i otvorenih površina.

Pixabay.com

Cveće u saksijama zalivajte ustajalom vodom nikako onom iz baštenskog creva

Saveti za zalivanje cveća

Cveće, drveće i ukrasni žbunje je najlepši ukras svakog dvorišta i neizostavni deo mediteranskog stila. Vodite računa da vašim biljkama tokom leta treba više vlage kako bi lakše podnele vrele dane. Iskusni baštovani savetuju da biljke zalivate ređe ali sa dosta vode. Ovo se pre svega odnosi na višegodišnje biljke u vašem dvorištu kao što je ukrasno žbunje i drveće. Prskalica za travu može da pomogne ali samo ukoliko se zemlja dobro natopi vodom i to rano ujutru kako bi zadržala vlažnost tokom dana.

Ukoliko ga zalivate uveče vodite računa da natapate direktno koren i da ne prskate lišće kako se ne bi stvarale gljivice.

Kada je u pitanju cveće na terasama zavisi od saksija. Ukoliko je u pitanju posuda od plastike one su neporozne i dobro zadržavaju vlagu za razliku od onih napravljenih od gline i terakote. Bez obzira koliko je toplo vodite računa da svoje biljke ne zalivate previše iako se zemlja u saksiji duplo brže suši nego ona u bašti. Najbolji način da ne preterate je da rukom proverite da li se zemlja skroz isušila. Ukoliko je još vlažna preskočite zalivanje tog dana.

 

 

Cveće u saksijama ne bi trebalo zalivati hladnom vodom iz baštenskog creva jer će to za njih biti dodatni stres. Bolje za zalivanje koristite ustajalu vodu ili kišnicu koja će im više prijati.

I za kraj savet iskusnih baštovana. Tokom vrelih letnjih dana nemojte đubriti cveće jer će ga to dodatno iscrpeti. Možete jednom u 7 do 14 dana dodati manju dozu sredstva koje pospešuje cvetanje, ali to se odnosi isključivo na cvetnice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)