Tetka Saveta

VOLITE CVEĆE, ALI VAŠA TERASA NEMA DOVOLJNO SUNČEVE SVETLOSTI? Ne očajavajte, 4 biljne vrste obožavaju senku!

Maj je idealno vreme da posadite ovo cveće koje će raskošno cvetati tokom čitavog leta.

30.04.2022 15:00

VOLITE CVEĆE, ALI VAŠA TERASA NEMA DOVOLJNO SUNČEVE SVETLOSTI? Ne očajavajte, 4 biljne vrste obožavaju senku!
shutterstock.com

Senovita strana dvorišta ili terase nije baš najsrećnije rešenje za uzgoj cveća. Ali, to nije razlog da ne uživate u šarenoj, cvetnoj dekoraciji svog dvorišta ili balkona. Na sreću, postoje sorte cveća koje nisu ljubitelji sunca, posebno u vrelim letnjim danima, i kojima će senka pružiti idealne uslove za rast i razvoj.

Srećna republika vam nudi rešenje i predlaže četiri cvetne sorte koje će ulepšati vašu terasu ili dvorište, iako do njih ne dopire mnogo sunca.

Pixabay.com

Lobeliju treba šišati posle prvog cvetanja da bi se biljka regenerisala

Lobelija

Lobelija, u narodu poznata i kao plavi verenik, poreklom je iz Južne Amerike, ali sasvim dobro uspeva i kod nas. Najčešće se koristi kao viseća biljka u saksijama i žardinjerama, ređe u lejama. Sadi se u aprilu i maju, a koren ne sme da viri iz saksije jer može da se ošteti.

Lobelija raskošno cveta u neobičnim plavim cvetovima skupljenim u grozdove od jula do kraja septembra. Lako se održava, ne morate čak ni uklanjati precvetale i uvele delove, dovoljno je da biljku s vremena na vreme ošišate. Šišanje je preporučljivo posle prvog cvetanja u julu kako bi se regenerisala.

Ovo cveće obožava vodu i potrebno joj je često zalivanje, ali vodite računa da se voda ne nagomilava jer to može dovesti do bolesti i truljenja korena i same biljke.

Pixabay.com

Lepi Jova je odlična ideja za severnu stranu dvorišta ili balkona

Lepi Jova

Sa prelepim belim, crvenim, ljubičastim, narandžastim i pink cvetovima lepi Jova je još jedna biljka koja odlično podnosi manjak sunčeve svetlosti. Može da se sadi u hladu drveća gde će biti zaštićen od vrelog letnjeg sunca.

Iako izgleda krhko, u pitanju je vrlo izdržljiva biljka koja ne zahteva puno truda, pa se preporučuje početnicima u baštovanstvu. Podjednako dobro uspeva u saksijama na balkonima, kao i u lejama u bašti, ali treba praviti veći razmak, jer se biljka širi.

Sadi se u maju, a cveta preko celog leta. Zahteva vlažno zemljište, zaliva se ujutru, ali vodite računa da ne preterate s vodom, pa proverite da li je zemlja vlažna pre zalivanja.

Ukoliko se sadi u dvorištu može da poraste i do pola metra u loptastom obliku, a veoma je zanimljiva dekoracija ukoliko se posadi na kaskadnim žardinjerama.

Pixabay.com

 
Žuti noćurak ili noćna frajla latice cveta otvara samo noću

Noćna frajla

U pitanju je cvet drugačiji od ostalih, koji obožava hladovinu i tamu. Preko dana cvetovi su zatvoreni, a otvaraju se u suton i ostaju otvoreni tokom cele noći.

Biljka je poreklom s prostora Mediterana i poznata je i pod imenom noćurak. Sadi se u proleće, ali iako ima nežno i tanko stablo veoma je izdržljiva. Noćna frajla ne traži posebne uslove niti negu, osim redovnog, umerenog zalivanja. Cveta tokom celog leta sitnim belim, ružičastim, ljubičastim i žutim cvetovima koji opojno mirišu.

Žuti noćurak ima blagotvorno dejstvo za kožu, pa se dosta koristi u kozmetičkoj industriji.

shutterstock.com

Latice fuksije podseća na zvončiće i najlepši su ukras svake bašte

Fuksija

Ovaj neobičan cvet vodi poreklo iz tropskih predela Latinske Amerike, ali ne voli jako sunce koje joj može uništiti listove i cvet. Fuksija je osetljiva i na vetar koji može da ošteti nežne cvetove biljke.

Sadi se krajem proleća, a cveta tokom leta neobičnim dvobojnim cvetovima. Naime, cvet fuksije se sastoje iz četiri latice koje formiraju čašicu iz koje se pružaju dugi prašnici i tučak. Zbog karakterističnog izgleda podseća na balerinu ili zvončiće. Cveta u različitim bojama - od bele i crvene do ljubičaste i narandžaste, kao i u kombinaciji ovih boja.

Voli vlažno zemljište, pa ukoliko je potrebno tokom leta zalivati je i dva puta dnevno ujutru i uveče. Takođe, neophodno je redovno orošavanje odstojalom vodom.

Ovaj cvet u narodu je poznat i pod imenom minđušice, jer izgleda kao pravi nakit i najlepši ukras za vaš balkon. Kako savetuju iskusno baštovani saksiju sa fuksijom ne treba pomerati, jer će izgubiti cvetove.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)