Tetka Saveta

JEDNOSTAVNIM TRIKOVIMA PRETVORITE TERASU U VRT IZ BAJKE! Evo kako da to učinite!

Ukoliko u svom domu želite da uredite baštu na terasi, ovi saveti će biti od neizmerne pomoći svim baštovanima koji raspolažu ograničenim prostorom!

25.04.2022 19:00

JEDNOSTAVNIM TRIKOVIMA PRETVORITE TERASU U VRT IZ BAJKE! Evo kako da to učinite!
shutterstock.com

Balkonski baštenski prostori su jako poželjni i to sa punim pravom. Mnogi ljudi žele ovakav urbani vrt, međutim nemaju svi uslove za njega. Svi koji imaju tu sreću da u stanu ili domu imaju baštu, znaju da je upravo ona divno mesto za opuštanje i beg od gužve, a nalazi se u udobnosti vašeg doma.

Ukoliko razmišljate da na vašem balkonu ili terasi napravite minijaturno dvorište ili travnjak, portal Srećna Republika vam donosi predloge i savete, koji će vam ovaj posao olakšati i uz koje ćete svoju krovnu terasu pretvoriti u oazu lepote i mira.

Najbolje baštenske biljke na terasi

Biljke na terasi moraju biti otporne, baš kao i svaka druga biljka koja raste na otvorenom! Uz uglavnom direktno izlaganje sunčevoj svetlosti, važno je odabrati biljke koje neće uvenuti ili osušiti kada su satima izložene sunčevoj svetlosti svakog dana. Najotpornije biljke koje mogu da rastu na krovu su:

  • Suncokret
  • Lavanda
  • Dnevni ljiljan
  • Vrtni hibiskus
  • Magarčev rep

Biljke koje su idealne za rast na otvorenom su biljke sa glavnim korenom, biljke sa krznenim listovima i sukulenti. Biljke sa krznenim ili srebrnim listovima često omogućavaju sporije isparavanje iz svojih listova. One su savršene za suva područja. Biljke sa glavnim korenom čuvaju vlagu u njemu, obezbeđujući sebi hidrataciju čak i kada im vreme ne ide na ruku. Sukulenti su, naravno, biljke koje zadržavaju vlagu u svojim listovima i poznato je da preživljavaju i u teškim uslovima.

Najbolji povrtnjaci na krovnoj terasi

Sitno povrće je savršeno za uzgoj u vrtu na krovu. Ukoliko se odlučite za povrtarske kulture koje su lake za održavanje, videćete plodove svog rada za svega par utrošenih minuta tokom dana. Biljke poput paradajza ili krastavca savršene su za početak jer ih je vrlo lako održavati. Bamija, patlidžani i čili su takođe zahtevaju jako malo truda, a pružaju dosta zauzvrat.

Najbolje bašte sa začinskim biljem

Začinsko bilje je idealno za baštu na krovu jer je i korisno i dekorativno. Začinske biljke koje uspevaju na direktnoj sunčevoj svetlosti su timijan, ruzmarin, žalfija i lavanda. Pored njih, ni menta ni limunska trava ne zahtevaju previše pažnje niti često zalivanje.

Najbolje cveće za krovnu terasu

Jednogodišnje biljke su savršena opcija za cveće na terasi. Jednogodišnje cveće može biti veoma lako za održavanje, posebno zumbuli ili lukovice lala. Za malo iskusnije baštovane, idealne su sadnice hibiskusa ili ruža.

Najbolji sukulenti za krovnu baštu

Ukoliko želite da dodate sukulente svojoj krovnoj oazi, znajte da aloe vera i kaktusi zahtevaju najmanje pažnje, a takođe su i najpopularniji, te ih je vrlo lako pronaći.

Najbolje ukrasno malo drveće

Postoje razne vrste ukrasnog drveća koje će bez problema stati na vašu terasu. Krošnje nekih od ovih stabala vam mogu obezbediti čak i potpunu privatnost. Drveće patuljaste mirte, na primer, će najnormalnije rasti u saksiji do 40 centimetara u prečniku. Bonsai stabla su, s druge strane, tako mala i slatka da mogu da stanu na stočić koji se nalazi na vašoj terasi.

Kako zaštiti privatnost na krovnoj terasi?

Jasno je da će vam svi prijatelji pozavideti na prelepoj bašti koja krasi vašu terasu, naročito tokom letnjih meseci. Ipak, ne moraju baš svi da imaju pogled na vašu ličnu oazu. Dajemo vam nekoliko ideja koje će uz savršeno uklopljen dizajn zaštititi vašu privatnost.

1. Uzgajajte visoke biljke

Visoke biljke na vašoj krovnoj terasi u korisne iz više razloga. Krošnja drveta, ukrasno šiblje ili živa ograda će vam obezbediti pogled na divnu baštu i u isto vreme vas zaštititi od neželjenih pogleda sa strane. Ukoliko ih posadite u saksiju malog prečnika, uštedećete prostor na vašoj terasi ili balkonu.

2. Panel ograde za privatnost

Postoji širok spektar panel ograda za privatnost, koje lako možete naći ili na Internetu ili u radnjama za uređenje doma. Paravani inspirisani estetikom Azije su odličan izbor ako želite nešto što je u isto vreme i upečatljivo i praktično, dok su obični metalni paneli idealni za ljude koji više vole industrijski dekor.

3. Rešetke za terasu

Rešetka neće samo dodati dašak privatnosti vašem otvorenom prostoru. One će takođe dodati i dekorativni element eksterijeru vaše zgrade. Izaberite jednostavnu rešetku ako niste izbirljivi ili neku jedinstvenog oblika ukoliko je vaša vizija uređenja malo specifičnija.

Kako dekorisati krovnu terasu?

1. Zidovi od bršljana

Ukoliko želite da uzgajate bršljan koji će rasti po zidovima vaše terase ili uz ogradu koju ćete postaviti specijalno za tu namenu, to će u isto vreme poboljšati privatnost vaše krovne terase i dati jedinstveni dekorativni pečat vašoj bašti. U svakom slučaju, doprineće prirodnom zelenilu vašeg krovnog vrta.

2. Viseće saksije 

Rešetke koje postavite na nadstrešnici vaše krovne terase će poslužiti kao idealna osnova za vaš viseći vrt. Saksije okačite na metalnu konstrukciju uz pomoć kukica i cveće koje izraste iz njih će postati fokusna tačka vašeg balkona, savetuje portal jayscotts.com. Pored toga, ovo je idealno mesto za sadnju bršljana, koje će se u slapovima spuštati ka podu, pružajući vam hladovinu i zaklon.

3. Travnjak i ukrasna reciklaža

Iskoristite podni prostor vašeg balkona kako biste mu dodali još malo zelenila i sebi obezbedili prelepu baštu. Kako biste ovo izveli uz što manje napora, predlažemo vam sintetičku travu, koja se podjednako lako i postavlja i uklanja, a ukoliko po njoj prošetate bosi, osećaj je neverovatan. Pored toga, iskoristite stare flaše umesto vaza, kao i stare gume, koje možete iskoristiti umesto saksija i dobićete baštu koja je zelena na svaki mogući način.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)