SAM SVOJ MAJSTOR!

PROLEĆE STIŽE U VAŠU BAŠTU: Obradujte je novom vrtnom garniturom!

Pred nama su topliji i duži dani. Svi oni koji imaju baštu, znaju kako je lepo uživati u vlastitoj zen oazi. Zašto ovog proleća ne biste osvežili svoj vrt novom garniturom za sedenje koja je vaših ruku delo?

07.02.2022 12:41

PROLEĆE STIŽE U VAŠU BAŠTU: Obradujte je novom vrtnom garniturom!
Pixabay.com

Ako u vama čuči kreativac koji ima vešte ruke i alat u podrumu, kladimo se da jedva čekate proleće kako biste svoj dom oplemenili novim detaljima kućne izrade. Da li ste možda razmišljali da počnete od vrta? Baštenski nameštaj je često na udaru vremenskih prilika i neprilika, i pored svoje poslovične izdržljivosti, ima i on svoj rok trajanja.

Međutim, ako je došlo krajnje vreme da zamenite svoju baštensku garnituru, možda vam jedan „uradi sam“ projekat može uštedeti neki dinar. Portal Srećna Republika vam predstavlja jednostavan način da reciklirate stare palete i od njih napravite divni vrtni nameštaj, i to fotelju, klupicu i stočić. Za ovaj projekat biće vam neophodno nekoliko paleta, ekseri, čekić, bušilica, brusni papir i dobra zamisao. Palete su lake za rukovanje, jer se mogu sklopiti i rasklopiti na bezbroj načina.

Da biste krenuli sa izradom fotelje najbitnije ja da za početak paleta bude apsolutno čista pa se potrudite da je išmirglate i očistite ako je to potrebno i obavezno proverite da li je suva, jer bi u suprotnom moglo doći do brzog propadanja materijala. U zavisnosti od veličine fotelje koju želite, trebaće vam četvrtina ili polovina palete za naslone za ruke, koji istovremeno služe i kao nogare, četvrtina za naslon za leđa i daske koje će sačinjavati sedalni deo. Pobrinite se da naslon i delovi sa strane budu ukomponovani tako da se na njih lako mogu zakucati daske koje će služiti za deo za sedenje. Finalni rezultat bi trebalo da izgleda kao na slici ispod.

Ako želite da napravite nizak stočić za vašu baštensku garnituru, dovoljne su vam dve ili tri cele palete, u zavisnosti od visine koja vam je potrebna. Naređajte ih jednu preko druge i dobili ste sto. Ako želite da ih stabilizujete, možete ih zašrafiti jednu za drugu ili ako želite da stočić bude nepravilnog oblika, nemojte ih štafiti i iskosite palete tako da im se ćoškovi ne poklapaju već da štrče jedan u odnosu na drugi, kao ispomeran špil karata.


Možete napraviti i klupicu koja će vam ovog proleća i leta biti divna za leškarenje na suncu. Jednu celu paletu presecite na pola dužim delom, pa će vam jedan pravougaoni deo služiti za sedenje a drugi kao naslon za leđa. Pričvrstite ih jedan za drugi. Kao nogare, koristite drvene grede 10x10 cm, koje bi trebalo pričvrstiti za daske na naličju sedalnog dela. Kako biste vaš novi nameštaj zaštitili od vode, impregnirajte ga vodoodbojnim sredstvom a ako želite da u svoju baštu unesete malo vedrine, obojite svoju garnituru ili je oslikajte, ako ste umetnički nastrojeni, kako savetuje portal hometalk.com

Na klupicu i stolice stavite jastuke odgovarajuće veličine i željene boje, kako bi vam sedenje bilo udobnije i sačekajte prvi sledeći sunčan dan sa osmehom na licu u vašoj ličnoj bašti iz bajke!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)