BAŠTA SE BUDI!

PRIPREMITE BAŠTU ZA PROLEĆE: Zakoračite u novu baštensku sezonu uz OVIH 7 koraka!

Predstavljamo vam jednostavne i lake savete kako biste u prolećnu sadnju zakoračili puni elana i spremni da vaša bašta olista, procveta i zazeleni.

31.01.2022 18:32

PRIPREMITE BAŠTU ZA PROLEĆE: Zakoračite u novu baštensku sezonu uz OVIH 7 koraka!
pexels.com

Proleće je vreme preporoda, buđenja prirode iz zimskog sna i idealna prilika za novi početak. Iskoristite ovaj period na najbolji mogući način i započnite sa temeljnim pripremama svoje bašte za proleće. Portal Srećna Republika vam otkriva male tajne velikih baštovana

1. Očistite baštu od uvelog lišća i korova

Cveće i druge biljke najviše vole uredno mesto za rast, pa se pobrinite da za njih imate spremno čisto zemljište. Ako imate višegodišnje biljke, orežite ih i uklonite sve mrtve grane. Prekrijte svoju baštu debljim slojem đubriva, na primer komposta.

2. Unapred isplanirajte sadnju letnjih cvetnica

Da biste bili sigurni da ćete u letnjem period imati lepe, cvetajuće biljke i šarenu baštu, počnite da ih sadite u rano proleće. Ovaj savet će vam obezbediti dobar početak i startnu prednost u pripremi vaše bašte za prolećnu sadnju i letnje rezltate iste.

3. Očistite staklenik

Ako uzgajate biljke u stakleniku, obavezno ga operate pre proleća. Očistite podove i klupe, razmislite i o upotrebi blagog dezinfekcionog sredstva na unutrašnjosti stakla kako biste se rešili svih štetočina koje bi potencijalno mogle da naškode vašim biljkama. Budite temeljni, jer one mogu da žive u najsitnijim ćoškovima. Obavezno provetrite staklenik najmanje nekoliko dana pre nego što posadite zelenilo.

4. Očistite baštenski alat

Kako kažu, čistoća je pola zdravlja. Stoga se pobrinite da vaš baštenski alat bude u vrhunskoj formi, savetuje portal urbancultivator.net. Baš kao i vaš staklenik, on takođe može da skriva na sebi štetočine ili bolesti, pa ga dobro istrljajte kako biste bili sigurni da ne postoji šansa da se vaše biljke zaraze.

5. Uklonite sve neželjene štetočine

Oslobodite se svih štetočina koje hiberniraju kao što su lisne vaši, puževi golaći i oni sa kućicom, tako da nemaju priliku da dođu do vaših biljaka. Bube kojih se naročito treba paziti su larve belog loznog žižka. Žive u kompostu i ukoliko ih ne uklonite, bez sumnje će se “počastiti” korenjem vaših biljaka.

6. Potražite semenje sa raznih strana i zasejte što raznovrsnije sadnice

Raspitajte se kod komšija za neke stare sadnice, u poljoprivrednoj apoteci potražite semena biljaka koje nikada ranije niste sadili ili uzmite pelcere od prijatelja. Mogućnosti su beskrajne, ali se obavezno raspitajte kakve to sadnice unosite u svoju baštu. Neke biljke se ne slažu baš najbolje sa drugima i preuzeće čitavu parcelu. Planirajte svoj zasad prvo na papiru tako da tačno znate gde će šta rasti.

7. Ne opterećujte se i ne brzajte

Budite strpljivi i nemojte “požurivati” svoje biljke. Pokušajte da im olakšate ovaj prelaz iz zime u proleće. Iznesite svoje saksijske biljke napolje i nastavite da ih zalivate iz podmetača za saksiju, barem na nedelju ili dve. Na kraju će se one prilagoditi spoljašnjem okruženju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)