Tetka Saveta

VREME ZA PROLEĆNE RADOVE U VRTU: Mali baštenski trikovi za uspešno uzgajanje biljaka

Čak i ako nemate dvorište, biljke možete da uzgajate na terasi ili na osunčanom prozoru

09.03.2022 16:00

VREME ZA PROLEĆNE RADOVE U VRTU: Mali baštenski trikovi za uspešno uzgajanje biljaka
Pixabay

Sa prolećem, kada priroda počinje da se budi, možete da se posvetite uzgajanju povrća, začina i cveća. Za sebe i iz ličnog zadovoljstva.

Ne bi trebalo da budete uplašeni ako ste početnik u ovome jer ništa nije toliko komplikovano. Na društvenim mrežama i Internetu postoji niz saveta za početnike koji će vam ukazati na osnovne tehnike sadnje i nege biljaka.

Ukoliko raspolažete sa malim parčetom zemlje, ili imate zemlju u saksijama, možete posaditi neke vrste povrća, cveća i začina, koji će vam priuštiti veliko zadovoljstvo. Uz to ćete ubrzo videti i plodove svoga rada u kojima ćete više uživati nego da ste ih kupili u prodavnici ili na pijaci.

Još jedna prednost sopstvene bašte, bilo da je u dvorištu ili na terasi, je uzgajanje biljaka bez korišćenja veštačkih đubriva, insekticida i pesticida. Na taj način ćete biti sigurni da imate potpuno zdrave biljke.

Pixabay

Pravo je vreme da se iz ličnog zadovoljstva upustite u uzgajanje biljaka

 

Mali baštenski trikovi

-Šargarepu uvek treba saditi pored luka jer on odbija muvu koja napada šargarepu. Psila rosae, kako je njen latinski naziv, napada i drugo povrće kao što su repa i kupus

-Sa semenom šargarepe možete pomešati i poneko seme rotkvice koje brže rastu. Kada ih uberete, ostaće više mesta za šargarepu

Rukola

Rukola je idealna biljka za sve početnike. Brzo raste i možete je gajiti u nekoj posudi na terasi. Imajte u vidu da se rukola ne čupa nego se šišaju njeni listovi, pa ćete tako cele godine imati sveže listove za salatu.

Sobne biljke

U proleće sobne biljke postaju zahtevnije. Lončanice, kojima zimi nije trebalo mnogi vode niti prehrana, sada postaju „gladne“. Zato ih je potrebno redovno zalivati i prehranjivati. Ako želite da to učinite na prirodan način, najbolje je da im dodate mešavinu na bazi algi i sitno samlevenog prirodnog kamena.

Vreme je za iznošenje cveća na terasu

Ruzmarin i limun sad mogu da izađu na svež vazduh. Isto važi i za lovor, agrume i lijander. Postavite ih na mesta koja su zaklonjena od vetra i mnogo sunca. Ako se pak odlučite da ih i dalje držite u zatvorenom prostoru, postarajte se da prostorije redovno luftirate.

Pixabay

Sada je vreme da posadite grašak i bob

 

Mini vrt

Ukoliko se ste ljubitelj ruža, najbolje ćete ih zaštititi od biljnih vaši ukoliko uz njih posadite beli luk, koji izgleda i dekorativno. Beli luk se sadi baš sada, u martu. Dovoljno je uzeti glavicu domaćeg ili semenskog belog luka, rastaviti ga na češnjeve i posaditi u zemlju, na nekoliko centimetara dubine, tako da šiljati deo bude okrenut na gore.

Uz ruže je dobro saditi i lavandu, koja se na leto može brati i koristiti za pripremu lekovitih čajeva ili kao prirodni osveživač vazduha.

Začinsko bilje

Ako na raspolaganju imate mali prostor, najbolje je početi sa uzgajanjem začinskog bilja. Bosiljak, majoran, vlašac, origano ili majčina dušica, sasvim će lepo rasti u posudama na  balkonu ili na sunčanom prozoru.

Tako možete posaditi i bosiljak, feferone, pa i tikvice, ukoliko u blizini imate ogradu po kojoj se mogu penjati.

Grašak i pasulj

Ukoliko imate malo mesta u dvorištu, dobro je posaditi grašak i bob pošto obogaćuju zemlju kiseonikom. Bob treba posejati što ranije kako biste izbegli napade crnih vaši. Početnici samo treba da slede uputstva sa kesica i ne mogu nikako da pogreše.

Za grašak je neophodno da se pripreme potpore jer njihove vreže moraju za nešto da se uhvate. Za vrstu niskog graška to nije potrebno.

Pixabay

Začinsko bilje možete da gajite u saksijama na prozoru

 

Kišne gliste

Kišne gliste daju najbolju zemlju za cveće i povrće. Glistenjak, odnosno humus koji je dobijen pomoću kalifornijskih glista, ima ugodan miris šumske zemlje i rastresitu strukturu. Dobro je đubrivo čak i za najosetljivije biljke, a za ono zahtevnije, poput paradajza, dodajte i malo kokošijeg organskog đubriva.

Kesice sa semenkama

Kesice sa semenkama nisu previše skupe, a iz jedne možete dobiti mnogo biljaka. Sada je vreme da u plastične čašice ili male saksije posadite seme paradajza, paprike, krastavca, dinje…

Cveće poput nevena i kadifica nisu samo ukrasne biljke nego i prirodna zaštita drugih biljaka od štetočina.

Kupka za seme

Kupkom za seme, napravljenom od kamilice, podstaći ćete klijanje biljaka.

Kupku ćete pripremiti tako što ćete kašiku punu suvih cvetova kamilice preliti sa litrom vrele vode i ostaviti da odstoji dva do tri sata. Kada se ohladi, procedite. U takvoj otopini, sitnije seme ostavite da stoji nekoliko sati, a krupnije, kao što su grašak i bob, ostavite preko cele noći.

Potom ih prosušite na papirnom ubrusi. Neka odstoje dva do četiri sata. Tako će brže proklijati i biljke će biti otpornije na štetočine.

Obrezivanje

Sada je i pravo vreme za obrezivanje grmova, a krajem meseca ruža jer se tada može videti gde će krenuti izdanci. Seče se tik iznad pupoljka koji gleda iz grma. U bašti možete orezati živu ogradu i većinu ukrasnih grmova, osim onih koji cvetaju u proleće, piše 24sata.hr.

Komentari (0)