Tetka Saveta

BUDITE SAM SVOJ MAJSTOR: Uredite svoj lični rajski vrt uz minimalne troškove i trud!

Ukoliko ste ponosni vlasnik kuće ili vikendice i želite da vaše dvorište zablista u susret proleću, pročitajte naš tekst i inspirišite se za majstorisanje!

07.03.2022 20:00

BUDITE SAM SVOJ MAJSTOR: Uredite svoj lični rajski vrt uz minimalne troškove i trud!
unsplash.com

Ako ste raspoloženi da od svoje bašte napravite oazu za prolećno i letnje uživanje, čestitamo vam, na pravom ste mestu! Portal Srećna Republika vam donosi 4 predloga kako da od običnog dvorišta napravite rajski vrt!

1. Kućica za ptice

Ukolko želite da napravite kućicu za ptice možete se odlučiti za klasičnu drvenu građu, ukoliko imate par dasaka koje su vam preostale od nekog prethodnog projekta. Sve što vam treba je bušilica, par eksera i šrafova, drvo, čekić i metar. Spolja je možete ukrasiti školjkama ili kamenčićima,.

Pored ovoga, kućicu za ptice možete napraviti od pampura ili starih konzervi, ako želite da svaka ptičica ima svoj zaseban stan.

 

 

Sa druge strane, hranilicu za ptice možete napraviti od starih glinenih saksija.

2. Napravite fontanicu od kućnih predmeta

Ukoliko ste nešto vičniji, malo zahtevniji ali svakako zabavan projekat za vas bi bilo pravljenje fontane za baštu. Kao materijal za to vam mogu poslužiti stare glinene ili keramičke saskije ili ćupovi.

Sa druge strane, za tu svrhu možete iskoristiti i staro korito ili bure, ako želite malo rustičniju notu sa prizvukom divljeg zapada.

Ako kojim slučajem imate neko pljosnatije kamenje pri ruci i to različitih veličina, možda je baš ova zen fontana izbor za vas. 

3. Baštenski nameštaj za male pare

Ukoliko ste vešti sa alatom a pri ruci imate drvene palete, napravite od njih kompletnu garnituru baštenskog nameštaja - klupicu, fotelju i stočić. Naše savete kako da to uradite brzo i povoljno pogledajte OVDE.

Ukoliko vam je potrebna polica za saksijsko cveće, kao dobra osnova za nju vam mogu poslužiti stare drvene merdevine. Ofarbajte iz kako bi postale fokusna tačka vaše bašte a na prečke dodajte par daska u istoj nijansi pa na njih naslažite šarene saksije sa rascvetalim biljaka.

Ako vam je draži indistrijski izgled možete napraviti ovu zanimljivu baštensku klupu od betonskih blovova i dasaka.

4. Ideje za solarne lampe

Ukoliko želite pak da solarne lampe dekorišete i uklopite u svoju baštu, donosimo vam neke od originalnih ideja. Možete od njih napraviti svetionike, uz pomoć nekoliko glinenih saksija.

Ukoliko želite nešto romantičniji ambijent, stavite solarne svetiljke u tegle koje ćete kasnije okačiti po drveću u bašti.

Ukoliko želite da se vaše solarne lampe uklope u prirodni ambijent dvorišta, pokušajte da napravite abažur za njih od suvih grančica uz pomoć lepka i napumpanog balona.

 

 

Na videu ispod možete da pogledate kako se u svega par koraka pravi jednostavna kućica za ptice.

Komentari (0)