Tetka Saveta

OD PODA DO PLAFONA: 10 top saveta za veliko prolećno čišćenje doma!

Ukoliko je vašem stanu ili kući potrebno temeljno sređivanje u susret lepšem vremenu, donosimo vam trikove koji će učiniti da vaš životni prostor zablista punim sjajem.

07.03.2022 10:07

OD PODA DO PLAFONA: 10 top saveta za veliko prolećno čišćenje doma!
pexels.com

Kako dani postaju duži i osunčaniji, primetićete prašinu i prljavštinu koju niste mogli da vidite tokom zime. Na svu sreću, duge prolećne večeri su savršene za detaljnio čišćenje, a portal Srećna Republika vam donosi vrhunske savete će vam pomoći da se pokrenete.

1. Rešite se nepotrebnih stvari

Otprilike na svakih šest meseci trebalo bi da odvojite malo vremena da očistite svoj dom. Idealno vreme za ovaj posao je pre prolećnog čišćenja. Sakupite sve stare, neželjene ili oštećene predmete kao što su odeća, posteljina, knjige, igračke, ukrasi, pa čak i nameštaj. Razvrstajte sve na gomile za reciklažu, dobrotvorne svrhe i skladištenje. Osećaćete se odlično nakon ove terapeutske vežbe, a vaš dom će već izgledati urednije. Takođe, kako dani postaju topliji, popakujte svoju zimsku odeću, glomazne kapute i jakne i debelu ćebad u vakum kese i sklonite ih do sledeće zime. Vaš orman će to ceniti.

pexels.com

Čišćenje ogledala

2. Pripremite svoj komplet za sređivanje

Pre nego što se zaglavite u prljavom poslu, uverite se da imate sve zalihe za čišćenje koje će vam trebati pri ruci. Osnove uključuju jake gumene rukavice, krpe, sunđere, četke, izbeljivač, čistače za sve namene, lak za nameštaj i staklo, kese za smeće i papirne ubruse.

3. Čistite odozgo na dole

Uvek čistite od plafona do poda, prvo pospremanje, zatim brisanje prašine po plafonu, rasveti, slikama itd., na kraju usisavanje i brisanje poda kada se sve ostalo u prostoriji završi. Ovo jednostavno ima smisla jer će brisanje viših površina naravno isprljati pod. Možda ćete takođe primetiti da će ovo vaš posao učiniti malo lakšim i produktivnijim.

pexels.com

Brisanje prašine

4. Ostavite pranje prozora za oblačan dan

Sačekajte oblačan dan da operete prozore, jer direktna sunčeva svetlost može prebrzo da osuši prozore ostavljajući ružne linije i tragove za sobom, savetuje portal topline.ie.

5. Ne zaboravite na frižider i zamrzivač

Najbolje vreme da preuzmete zadatak čišćenja frižidera i zamrzivača je neposredno pre kupovine namirnica, kada je najmanje stvari u ovim aparatima. Izvadite sve i odložite sve predmete kojima je istekao rok upotrebe i skoro prazne posude koje nikako da iskoristite. Obratite pažnju na otvorene tegle i boce na kojima je na etiketi navedeno da ih treba upotrebiti u roku od određenog broja dana nakon otvaranja. Obrišite unutrašnjost frižidera vlažnom krpom i dezinfekcionim sredstvom. Isto možete učiniti i sa kuhinjskim elementima ako mislite da je potrebno. Odmrznite zamrzivač, a zatim ga obrišite dezinfekcionim sredstvom.

pexels.com

Usisavanje

6. Čišćenje zavesa i roletni

Zavese i roletne se obično zanemaruju u rutinskom čišćenju, ali mogu nakupiti iznenađujuću količinu prašine i prljavštine. Neke zavese se mogu prati u mašini ili hemijskim čišćenjem, uvek proverite etiketu za negu i sledite data uputstva. Većina usisivača dolazi sa malom mlaznicom sa ugrađenom kratkom četkom koja je idealna za usisavanje zavesa i platnenih žaluzina. Ne zaboravite da usisavate obe strane da biste uklonili što je moguće više prašine. Parni čistači su idealni za što temeljnije čišćenje zavesa i platnenih žaluzina. Drvene, metalne ili plastične roletne je potrebno samo obrisati suvom krpom ili odgovarajućim sredstvom za čišćenje.

7. Najbolji način za čišćenje rerne

Rerna je srce kuhinje, ali meseci pečenja je mogu učiniti prljavom i ne baš tako mirisnom. Počnite tako što ćete ukloniti sve rešetke i staviti ih u mešavinu tople vode i rastvora za čišćenje pećnice ili tečnosti za pranje sudova. Ostavite ih da se natapaju dok čistite unutrašnjost rerne sredstvom za čišćenje pećnice. Uvek pratite uputstva proizvođača kada koristite sredstvo za čišćenje rerne, jer sadrži jake hemikalije. Očistite rešetke, isperite ih i osušite. Obavezno očistite sve hemikalije za čišćenje sa zidova rerne i rešetki pre nego što ponovo koristite pećnicu.

pexels.com

Čišćenje rerne

8. Čišćenje i nega dušeka

Uklonite svu posteljinu i koristite usisivač da uklonite prašinu i dlake koje su se nakupile tokom vremena. Očistite sve mrlje sredstvom za uklanjanje mrlja i vlažnom krpom. Pospite lagani sloj sode bikarbone preko dušeka i ostavite da odstoji najmanje nekoliko sati. Soda će apsorbovati svu vlagu i učiniti da vaš dušek miriše sveže. Uklonite sodu bikarbonu temeljnim usisavanjem. Svaka tri meseca okrenite dušek i prebacite ga sa glave na noge i obrnuto da biste ga ravnomerno koristili i produžili mu životni vek.

9. Osvežite svoje prostirke

Za dom prijatnog i svežeg mirisa, važno je razmišljati o stvarima kao što su tepisi koji zaista mogu zadržati mirise ako se ne čiste jednom ili dva puta godišnje. Okačite svoje prostirke na žicu za veš i istresite ih uz pomoć prahera ili drške od metle. Ovo će ukloniti većinu ostataka prljavštine i prašine koji se zapletu u tkaninu. Vratite prostirke unutra da biste ih dobro usisali kako biste uklonili finu prašinu, pre nego što nanesete šampon za tepihe da bi ponovo bili kao novi.

pexels.com

Žica za veš

10. Zadužite profesionalce za neke poslove

Ukoliko niste u mogućnosti da operete tepihe jer živite u zgradi ili pak da dubinski usisate tapacirung nameštaja, nemojte se mučiti. Pozovite profesionalce koji će ovo uraditi umesto vas, uz pomoć specijalizovane opreme i samo njima znanih caka. Ukoliko su vam zavese osetljive, odmesite ih na hemijsko čišćenje, isto važi i za kapute i perjane jakne. Naravno, ne treba ni spomenuti da je čišćenje dimnjaka, odvode i oluka ipak najbolje prepustiti stručnjacima svog zanata.

Komentari (1)

Dara

20.01.2023 08:02

Ako šta mrzim da radim to je slaganje ormara i pranje frižidera, ništa mi nije mrsko raditi nego te 2 stavke.jeste da se umorim ali mi je lepo kad vidim da kuća blista međutim radne površine u kuhinji dodatno dezinfikujem sa ručnom uv lampom lampom ambilife