Tetka Saveta

POZDRAVITE SE SA PRAŠINOM: Uz OVIH 7 trikova rešite se ove kućne napasti!

Ukoliko se u vašem domu prašina nakupi dok trepnete, poslušajte naše savete i proterajte je iz vaše kuće.

22.02.2022 17:00

POZDRAVITE SE SA PRAŠINOM: Uz OVIH 7 trikova rešite se ove kućne napasti!
pexels.com

Koliko god čistili naše stanove i radne prostore, čini se da je prašina uvek prisutna. Ona ne samo da nas nervira, već može i da utiče na naše zdravlje, pogotovo na osobe koje su sklone alergijama ili one koji pate od astme. Portal Srećna Republika vam donosi 7 genijalnih caka kako biste se oslobodili ovih dosadnih čestica.

Vlažne maramice

Da biste se rešili prašine, mrvica i mrlja na tastaturi, upravljačima ili bilo kojoj plastičnoj površini sve što treba da uradite je da ih sve otresete i prebrišete vlažnim maramicama. Rezultat je sjajan. Pre čišćenja obavezno proverite da li su laptop i televizor isključeni.

pexels.com

Brisanje prašine

Omekšivač

Kako biste se rešili prašine na površinama i osigurali da se ona ne nagomila ponovo dok kažete keks, možete napraviti poseban rastvor. Supajte 1 decilitar omekšivača u 4 decilitra vode. Prespite tu tečnost u bocu sa raspršivačem i po potrebi očistite sve što želite, čak i ogledala, staklene stolove i tuševe. 

Četkice za šminkanje

pexels.com

Četkica za šminkanje

Ukoliko želite da očistite neka teško dostupna mesta, to vam mogu pomoći četkice za šminkanje od prirodne dlake. Na primer, možete ih koristiti za uglove unutar nameštaja, ćoškove prostorija ili između roletni.

Stepen vlažnosti

Kako bi se izbeglo nakupljanje prašine u velikim količinama, često je dovoljno održavati ravnotežu vlage u domu na oko 40-50 posto, savetuje portal Bright Side

Ne zaboravite na zavese

Zavesa se skoro nikada i ne setimo, iako su doslovno prekrivene prašinom, pogotovo ako su sintetičke. Najbolje ih je jednom godišnje odneti na hemijsko čišćenje i dvaput mesečno usisati.

pexels.com

Devojka briše sto

Valjak za čišćenje odeće

Valjak sa lepljivom površinom se je dobar za uklanjanje prašine, dlaka ili sitnih nečistoća sa abažura, ukrasnih jastuka i drugih površina u domu.  

Operite zidove

Ako često perete zidove vlažnom krpom od mikrovlakana, kuća će izgledati znatno urednije, a vazduh će biti prijatniji za disanje. Voda uklanja 90 posto prašine. Ako ste neodlučni između suvog i mokrog čišćenja, odaberite drugu metodu. Važno je brisati zidove i plafon jednom u nekoliko meseci kako biste sprečili nakupljanje prašine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)