Tetka Saveta

VREME JE ZA ŠTEDNJU: Koji je najbolji način za sušenje veša?

Ukoliko želite da vam računi za struju ne budu astronomski ali i da vam veš bude zaista svež i čist, oprostite se od mašine za sušenje!

11.02.2022 20:00

VREME JE ZA ŠTEDNJU: Koji je najbolji način za sušenje veša?
pexels.com

Mašine za pranje i sušenje veša drastično utiču na našu potrošnju električne energije a samim tim i novca. I dok veš mašinu ne možemo da izbegnemo, mašina za sušenje nam baš i nije neophodna. Portal Srećna Republika vam donosi savete kako biste poboljšali energetsku efikasnost u vašem domu.

unsplash.com

Mašina za pranje i šušenje veša

Za početak, preskočite ciklus pretpranja ako vaša odeća nije baš toliko prljava. Zatim, trudite se da sušite veš na vazduhu i svakako izbegavajte korišćenje mašine za sušenje ako je ikako moguće. Samo jedan njen ciklus može da potroši dvostruko više energije od prosečnog ciklusa mašine za veš.

pexels.com

Sušenje veša u zatvorenom

Ako odeću sušite u zatvorenom prostoru, ona će tamo ispuštati višak vlage, a mi taj vlažan vazduh onda udišemo. Udisanje vlage i ostataka deterdženta je štetno za disajne organe, piše portal 24sata.hr. Prednost sušenja veša na otvorenom je u tome što će odeća lepo da miriše i postaće mekana.

pexels.com

Sušenje veša na otvorenom

Pored toga, sušenje na svežem vazduhu sprečava nastanak statičkog elektriciteta. Treba imati na umu i da se na ovaj način komadi odeće nežno suše i smanjuje se trošenje materijala, a ukoliko sušite veš na otvorenom vlaga u stanu neće rasti, pa se samim tim i rizik od plesni smanjuje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)