ŽIVELA VEŠ MAŠINA!

STRUČNJAK SAVETUJE: OVAJ predmet NIKAKO nemojte prati u veš mašini!

Ukoliko želite da izbegnete skupe popravke i produžite radni vek vašeg aparata, poslušajte savete majstora i obradujte svoju veš mašinu!

24.01.2022 17:08

STRUČNJAK SAVETUJE: OVAJ predmet NIKAKO nemojte prati u veš mašini!
pexels.com

Borba za čistiji dom donela nam je tehnološki napredak i pregršt mašina koje nam svakodnevmo olakšavaju život. Jedan od kućnih aparata koji je najviše u upotrebi je veš mašina. Upravo zbog toga ona se najčešće i kvari, međutim, i mi kao vlasnici često doprinosimo tome da nam ova korisna sprava kraće traje.

Skot Flint, stručnjak za popravku bele tehnike i kućnih aparata sa 30 godina iskustva, savetuje koji su to kućni predmeti pogubni za vašu veš mašinu a portal Srećna Republika vam donosi njegove preporuke.

Kao i svaki kućni aparat, i veš mašina ima svoj rok trajanja, a kako bi vam ona što duže potrajala, Flint upozorava da u njoj nikada ne bi trebalo da perete prostirke za kupatilo jer one mogu da preopterete mašinu.

Pixabay.com

Prostirka za kupatilo

Problem je zapravo u veličini bubnja koji su u modernim veš mašinama sve veći. Iako to omogućava pranje većih količina veša u manje ciklusa, takve mašine se lako mogu prenatrpati, a na taj način se trajno oštećuju njeni vitalni delovi.

Naime, prostirke za kupatilo su dizajnirane tako da upiju velike količine vode, i kada se to desi, one teže mnogo više od težine za koju je veš mašina dizajnirana. Moderne veš mašine imaju mnogo veću brzinu centrifuge od nekadašnjih starijih modela, do 1200 obrtaja u minuti prilikom centrifuge. Te veće brzine stvaraju veliku količinu sile sa teškim predmetima, a povećana težina uništava mašinu.

pexels.com

Veš mašina

Osim toga, prostirke za kupatilo često imaju gumene vakuumske držače koji se tokom pranja često oštete ili pocepaju. Upravo ti komadići gume mogu da zapuše odvodnu cev. Pored toga, Flint napominje da i prostirke bez gume mogu da začepe odvod zbog dugih vlakana, piše portal familyhandyman.com

Pranjem prostirke za kupatilo u veš mašini takođe rizikujete da polomite ili oštetite još jedan važan deo veš mašine. U pitanju je ležaj koji podupire bubanj, jer upravo ovaj deo najviše strada tom prilikom.

pexels.com

Devojčica i veš mašina

Zbog toga je ručno pranje prostirki za kupatilo najbolje rešenje. Na ovaj način će vam i mašina i prostirke trajati duže. Ovo je najlakše izvesti tako što ćete prostirku potopiti u kadi i istrljati je sunđerom ili četkom za pranje, isprati i zatim okačiti da se osuši.

Pored prostirki, trebalo bi izbegavati i mašinsko pranje svih drugih kućnih predmeta koji otežaju kada su mokri. U to spadaju jorgani, debeli prekrivači i ćebad, ali i krevetići za kućne ljubimce.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)