Za mnoge domaćice seckanje luka jedna je od onih sitnica u kuhinji koje mogu potpuno da pokvare raspoloženje. Tek što uzmete nož u ruke i krenete da sečete, oči počinju da peku, suze da teku, a što više pokušavate da obrišete oči one više suze.
Ali, profesionalni kuvar Ijan Saton otkriva trik koji ovaj problem može da reši i to bez komplikovanih pomagala ili saveta naših baka koji ne funkcionišu. Saton otkriva da je ključ u temperaturi. Umesto da odmah počnete da sečete luk nakon što ste ga oljuštili, on savetuje da ga stavite ga u hermetički zatvorenu posudu i ostavite u frižideru. Tek kada se crni luk dobro ohladi, prepolovite ga i počnite sa seckanjem.
- Niska temperatura usporava oslobađanje sumpornih jedinjenja koja izazivaju suzenje očiju. Kada se luk ohladi, seckanje je mnogo lakše i prijatnije - objašnjava Saton.
Shutterstock/carlos castilla
Druga, važna stvar o kojom morate da povedete računa je nož.
- Koristite oštar nož. On pravi čist rez, a time i manje oštećuje ćelijske zidove luka, pa će biti manje soka i manje suza. Kada sečete tupim nožem više gnječite luk, ćelije pucaju i oslobađa se veća količina sumpornih hemikalija koje vam teraju suze na oči - dodao je Saton.
On je otkrio još jedan praktičan savet - nikada nemojte uklanjati koren dok seckate. U tom delu luka nalazi se najveća koncentracija sumpornih jedinjenja. Ako ga ostavite netaknutim, ne samo da ćete smanjiti suze, već će koren pomoći da se luk drži na okupu i da ceo proces bude stabilniji i uredniji.
Temom seckanja luka pozabavio se i jedan matematičar! Dr Dilan Poulsen, vanredni profesor matematike na Vašington koledžu, objasnio je kako matematika može igrati ulogu u savršenom seckanju.
- Koristeći matematičke proračune, otkrio sam da bi kuvar, kako bi dobio najravnomernije komade, trebalo da zamišlja tačku ispod centra daske za sečenje. U praksi, to znači da ne treba da ciljate nožem direktno u središte luka, već u zamišljenu tačku ispod njega, otprilike na polovini njegove visine. Tako će komadi biti pravilniji i ujednačeniji - objasnio je on.
Shutterstock/MaraZe
Ipak, profesor priznaje da je njegov rezultat idealan i zasnovan na nerealnom broju slojeva luka i rezova. U realnosti luk ima između sedam i 13 slojeva, a domaćice prilikom sečenja retko napravi više od 10 rezova prilikom seckanja luka, piše Dejli mejl (Daily mail).
Komentari (0)