Tetka Saveta

AKO URADITE OVO TOKOM SEČENJA LUKA, OČI VAM NEĆE SUZITI: Isprobani trikovi koje morate i sami probati

Ovo povrće je neizostavno u mnogim jelima, a pomisao na sečenje domaćicama stvara noćnu moru.

21.03.2024 12:10

AKO URADITE OVO TOKOM SEČENJA LUKA, OČI VAM NEĆE SUZITI: Isprobani trikovi koje morate i sami probati
shutterstock.com

Luk je neizostavni dodatak mnogim jelima, a zbog svog aromatičnog ukusa postao je i omiljeni prirodni začin. O njegovim zdravstvenim prednostima ne treba posebno govoriti, međutim, kada je njegova priprema u pitanju to domaćicama nije baš omiljeni deo. Očekivani ishod sečenja luka su suze koje nam se stvaraju i koje ne možemo kontrolisati.

Zašto plačemo tokom sečenja luka?

Ejbi Til, naučnik iz oblasti ishrane i voditelj Jutjub kanala Abbei the Food Scientist navodi da kod luka postoji jedan odbrambeni mehanizam biljke da se pojede. Ona ističe kako mnoge biljke imaju posebne načine kako da se odupru tome da "postanu ručak" poput trnja, bodlji ili gorkog ukusa, a kod luka su to suze.

- Odbrana luka dolazi iz  njegove ćelijske strukture koja ima različite odeljke za odvojene supstance koje bi mogle da imaju reakciju- kaže ona.

shutterstock.com

Luk oslobađa isparenja kao odbrambeni mehanizam smatraju stručnjaci

Stručnjaci ističu da kada se oštete te ćelije, npr nožem, enzim i aminokiselina se kombinuju da formiraju jedinjenja sumpora i drugi enzim šalje paru u vazduh i na kraju u naše oči.

Koristite ventilator

Kao jedan od proverenih načina da proizvedete manje suza tokom seckanja luka je postavljanje ventilatora negde blizu vas kako biste oduvali vazduh u blizini povrća. Stručnjaci objašnjavaju da vetar nosi molekule koji obično uđu u naše oko i dovode do suza.

Zaštitite oči zaštitnim naočarima

Iako mnogima deluje ovaj način zaštite pomalo besmisleno, naočare jesu siguran metod kažu stručnjaci da se zaštitite od suza. Naočare će zaštititi vaše oči od molekula u vazduhu. Nošenje naočara, prema rečima stručnjaka, čini veliku razliku kada sečemo luk

Ohladite luk

Od velike pomoći mogu biti frižider, zamrzivač ili posuda sa ledenom vodom. Čuvanje luka u frižideru može umanjiti njegov ukus, međutim, preporučuje se da ga na hladnom mestu skladištite oko 20 minuta pre nego što dođe vreme za seckanje. 

Shutterstock

Odlaganje luka u frižider na neko vreme moglo bi da zaustavi isparenja a samim tim i suze tokom sečenja

Pojačajte toplotu

Toplota može da smanji isparenja tako da je zagrevanje luka u mikrotalasnoj pećnici pre sečenja pravo rešenje. U zavisnosti od veličine ovog povrća, zagrevanje treba da traje od pola do nekoliko minuta.Ovaj metod se preporučuje kada se pravi nešto gde tekstura luka nije toliko važna, jer koršćenje mikrotalase pećnice može da smanji hrskavost luka. 

Paljenje sveće

Neki ljudi tvrde da ništa ne "radi posao" bolje od paljenja sveće tokom sečenja luka. Stručnjaci tvrde kako je bilo situacija da to funkcioniše, ali da sve zavisi od vrste sveće. To bi mglo da blokira isparenja i može da odvrati pažnju lepim mirisom, ako je mirisna sveća u pitanju, ali opet nije zagarantovan metod.

Zagrizite hleb

Niko ne može sa sigurnošću da potvrdi da li je ovo 100 odsto tačno, međutim, neke domaćice smatraju kako držanje parčeta hleba u ustima može smanjiti osećaj peckanja, suza ali ne svaki put. Prema stručnjacima hleb možda upija paru, a možda je trik jednostavno psihološki.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)