Tetka Saveta

PROVERENI TRIK ZA SAVRŠENO KREMAST HUMUS: Uživajte u omiljenom namazu u danima posta

Dobra priprema sastojaka je od ključnog značaja

18.03.2024 11:31

PROVERENI TRIK ZA SAVRŠENO KREMAST HUMUS: Uživajte u omiljenom namazu u danima posta
Shutterstock

Humus je popularno jelo koje potiče iz Bliskog istoka, a postalo je omiljeno širom sveta zbog svoje jednostavnosti i kremastog ukusa. Može se jesti i u vreme posta, sa dodatkom različitih začina. Iako je humus dostupan u supermarketima i prodavnicama zdrave hrane, mnoge domaćice se odlučuju da ovaj namaz naprave same po sopstvenom receptu.

Ipak, priprema humusa nije uvek jednostavna, jer iziskuje natapanje i kuvanje leblebija koje su osnova ovog ukusnog namaza. Ukoliko leblebije nisu dobro skuvane, teško ih je ispasirati, pa humus postaje grudvast i težak za razmazivanje, bez obzira na količinu tahinija i maslinovog ulja koje mu dodate kasnije tokom pripreme.

Shutterstock

Humus se savršeno slaže sa tortiljama i svim vrstama peciva

Da vam se to ne bi dogodilo, primenite trik iskusnih domaćica koji garantuje savršenu pripremu leblebija, a samim tim i savršeno gladak i kremast humus.

Dodatak koji "menja igru"

U vodu u kojoj ćete natapati leblebije sipajte kašiku sode bikarbone, potom dodajte leblebije i ostavite ih da tako odstoje preko noći. Sutradan tu vodu procedite, pa u novu vodu za kuvanje opet dodajte kašiku sode bikarbone. Ona će pospešiti omekšavanje opne i apsorpciju vode, pa će se leblebije brže skuvati i biće jednostavnije za pasiranje.

U humus obavezno dodajte nekoliko kapi limunovog soka koji će "podići" ukus ovog namaza. Takođe, ukoliko želite da dodate malo žestine humusu, dodajte mu i rendanu koricu ovog citrusa. Limun ublažava težinu skroba iz leblebija, a rendana korica limuna humusu će dati rezak ukus.

Koristite kvalitetno maslinovo ulje

Pixabay.com

Kvalitetno maslinovo ulje doprinosi bogatom ukusu humusa

Kvalitetno maslinovo ulje je ključni sastojak za ukusnu teksturu i bogat ukus humusa. Birajte ekstra devičansko maslinovo ulje kako biste postigli najbolje rezultate. Dodajte ga u humus tokom blendiranja, ali takođe možete dodati malo maslinovog ulja i kao završni dodatak pre posluživanja.

Dodajte malo tahinija

Tahini pasta od susama, je ključni sastojak u pripremi humusa. Dodajte malo tahinija u vaš humus kako biste postigli bogatiji ukus i kremastu teksturu. Ako volite jači ukus susama, slobodno dodajte malo više tahinija, ali zapamtite da ga dodate postepeno i probate kako bi se prilagodili vašem ukusu.

Koristite svež beli luk i začine

shutterstock.com

Svež beli luk daće humusu posebnu aromu

Sveži beli luk, mleveni kumin i malo mlevene ljute paprike dodaju složen ukus humusu. Umesto suvih začina, koristite sveže za intenzivniji ukus. Takođe, možete dodati i malo sveže mlevenog bibera za dodatnu aromu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)